meloun vodní

meloun vodní
Latinsky: Citrullus vulgaris
Slovensky: melón vodový
Čeleď: tykvovité, Cucurbitaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Meloun vodní neboli lubenice obecná je jednoletka pocházející z Afriky. Plody tvoří sytě načervenalá dužnina (existují ale i odrůdy se žlutou či oranžovou), jež obsahuje 91 procent vody a bohaté množství vitaminu C, a zelená jednobarevná či žíhaná slupka. Dužnaté výhony jsou dlouhé i 2,5 metru a pokrývají je bílé až šedé chloupky. Listy se odlišují od ostatních tykvovitých rostlin, jsou velmi dekorativní. Vegetační doba melounů u nás trvá asi 80 dnů.

Tvar: poléhavý, plazivý

List: dlouze kopinatý, chlupatý

Barva listu: zelená

Květ: Meloun je rostlina jednodomá, přičemž samčích květů tvoří až desetkrát více než samičích. Pro samčí květy je typických pět srostlých tyčinek, pro samičí spodní semeník. Květy vyrůstají v paždí listu.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Meloun se konzumuje většinou syrový, ale dá se i tepelně zpracovat. Dobře se kombinuje s alkoholem. Představuje vhodný způsob zavodnění organizmu, je nízkokalorický.

Ostatní: V menší míře se prodávají i melouny hranaté. Požadovaného tvaru se dosáhne jejich pěstováním v hranaté nádobě.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |