meloun vodní

meloun vodní
Latinsky: Citrullus vulgaris
Slovensky: melón vodový
Čeleď: tykvovité, Cucurbitaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Meloun vodní neboli lubenice obecná je jednoletka pocházející z Afriky. Plody tvoří sytě načervenalá dužnina (existují ale i odrůdy se žlutou či oranžovou), jež obsahuje 91 procent vody a bohaté množství vitaminu C, a zelená jednobarevná či žíhaná slupka. Dužnaté výhony jsou dlouhé i 2,5 metru a pokrývají je bílé až šedé chloupky. Listy se odlišují od ostatních tykvovitých rostlin, jsou velmi dekorativní. Vegetační doba melounů u nás trvá asi 80 dnů.

Tvar: poléhavý, plazivý

List: dlouze kopinatý, chlupatý

Barva listu: zelená

Květ: Meloun je rostlina jednodomá, přičemž samčích květů tvoří až desetkrát více než samičích. Pro samčí květy je typických pět srostlých tyčinek, pro samičí spodní semeník. Květy vyrůstají v paždí listu.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Meloun se konzumuje většinou syrový, ale dá se i tepelně zpracovat. Dobře se kombinuje s alkoholem. Představuje vhodný způsob zavodnění organizmu, je nízkokalorický.

Ostatní: V menší míře se prodávají i melouny hranaté. Požadovaného tvaru se dosáhne jejich pěstováním v hranaté nádobě.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |