meloun vodní

meloun vodní
Latinsky: Citrullus vulgaris
Slovensky: melón vodový
Čeleď: tykvovité, Cucurbitaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Meloun vodní neboli lubenice obecná je jednoletka pocházející z Afriky. Plody tvoří sytě načervenalá dužnina (existují ale i odrůdy se žlutou či oranžovou), jež obsahuje 91 procent vody a bohaté množství vitaminu C, a zelená jednobarevná či žíhaná slupka. Dužnaté výhony jsou dlouhé i 2,5 metru a pokrývají je bílé až šedé chloupky. Listy se odlišují od ostatních tykvovitých rostlin, jsou velmi dekorativní. Vegetační doba melounů u nás trvá asi 80 dnů.

Tvar: poléhavý, plazivý

List: dlouze kopinatý, chlupatý

Barva listu: zelená

Květ: Meloun je rostlina jednodomá, přičemž samčích květů tvoří až desetkrát více než samičích. Pro samčí květy je typických pět srostlých tyčinek, pro samičí spodní semeník. Květy vyrůstají v paždí listu.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Meloun se konzumuje většinou syrový, ale dá se i tepelně zpracovat. Dobře se kombinuje s alkoholem. Představuje vhodný způsob zavodnění organizmu, je nízkokalorický.

Ostatní: V menší míře se prodávají i melouny hranaté. Požadovaného tvaru se dosáhne jejich pěstováním v hranaté nádobě.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |