meloun vodní

meloun vodní
Latinsky: Citrullus vulgaris
Slovensky: melón vodový
Čeleď: tykvovité, Cucurbitaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Meloun vodní neboli lubenice obecná je jednoletka pocházející z Afriky. Plody tvoří sytě načervenalá dužnina (existují ale i odrůdy se žlutou či oranžovou), jež obsahuje 91 procent vody a bohaté množství vitaminu C, a zelená jednobarevná či žíhaná slupka. Dužnaté výhony jsou dlouhé i 2,5 metru a pokrývají je bílé až šedé chloupky. Listy se odlišují od ostatních tykvovitých rostlin, jsou velmi dekorativní. Vegetační doba melounů u nás trvá asi 80 dnů.
  • Tvar: poléhavý, plazivý
  • List: dlouze kopinatý, chlupatý
  • Barva listu: zelená
  • Květ: Meloun je rostlina jednodomá, přičemž samčích květů tvoří až desetkrát více než samičích. Pro samčí květy je typických pět srostlých tyčinek, pro samičí spodní semeník. Květy vyrůstají v paždí listu.
  • Barva květu: žlutá/zlatá
  • Plod: bobule
  • Nároky na půdu: humózní, výživná
  • Nároky na světlo: plné slunce
  • Nároky na vlhkost: střední
  • Atraktivita: plod, sklizeň
  • Použití: Meloun se konzumuje většinou syrový, ale dá se i tepelně zpracovat. Dobře se kombinuje s alkoholem. Představuje vhodný způsob zavodnění organizmu, je nízkokalorický.
  • Ostatní: V menší míře se prodávají i melouny hranaté. Požadovaného tvaru se dosáhne jejich pěstováním v hranaté nádobě.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A