meloun cukrový

meloun cukrový
Latinsky: Cucumis melo
Slovensky: melón cukrový
Čeleď: tykvovité, Cucurbitaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Meloun cukrový je jednoletá rostlina pocházející z Afriky a jižní části Asie. Jeho výhony dosahují kolem 1,5 m. Může mít hladkou, popraskanou, žebernatou nebo hustě síťovanou slupku barvy žluté, zelené, oranžové, šedé či bělavé, dužina bývá většinou oranžová, případně bledě zelená, žlutá nebo bílá a obsahuje světle žlutá jádra. Listy se hodně podobají listům okurky, jsou však menší.

Tvar: poléhavý, plazivý

List: laločnatý, chlupatý

Barva listu: zelená

Květ: Meloun je rostlina jednodomá, přičemž samčích květů se tvoří až desetkrát více než samičích. Na samičích květech je nápadný velký semeník, malý plůdek.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Meloun cukrový se konzumuje syrový, v některých zemích je podáván jako dezert. Obsahuje velké množství vitaminu C, karotenu, cukrů a dietetických látek.

Ostatní: Meloun cukrový se od melounu vodního liší chutí, barvou i vzhledem rostliny, která má výrazně kulatější listy a menší plody. Obsahuje o deset procent méně vody.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |