meloun cukrový

meloun cukrový
Latinsky: Cucumis melo
Slovensky: melón cukrový
Čeleď: tykvovité, Cucurbitaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Meloun cukrový je jednoletá rostlina pocházející z Afriky a jižní části Asie. Jeho výhony dosahují kolem 1,5 m. Může mít hladkou, popraskanou, žebernatou nebo hustě síťovanou slupku barvy žluté, zelené, oranžové, šedé či bělavé, dužina bývá většinou oranžová, případně bledě zelená, žlutá nebo bílá a obsahuje světle žlutá jádra. Listy se hodně podobají listům okurky, jsou však menší.

Tvar: poléhavý, plazivý

List: laločnatý, chlupatý

Barva listu: zelená

Květ: Meloun je rostlina jednodomá, přičemž samčích květů se tvoří až desetkrát více než samičích. Na samičích květech je nápadný velký semeník, malý plůdek.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Meloun cukrový se konzumuje syrový, v některých zemích je podáván jako dezert. Obsahuje velké množství vitaminu C, karotenu, cukrů a dietetických látek.

Ostatní: Meloun cukrový se od melounu vodního liší chutí, barvou i vzhledem rostliny, která má výrazně kulatější listy a menší plody. Obsahuje o deset procent méně vody.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |