meduňka lékařská

meduňka lékařská
Latinsky: Melissa officinalis
Slovensky: medovka lekárska
Čeleď: hluchavkovité, Lamiaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Trvalka s aromatickými listy, které voní jako citron, pochází z východního Středomoří a Malé Asie. Ve střední Evropě se pěstuje v zahradách i na polích, občas zplaňuje.

Výška: do 0,8 m

Tvar: trs

List: vejčitý, pilovitý, opadavý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Květy jsou ve 4- až 12květých lichopřeslenech, které jsou přisedlé v úžlabí listenů. Koruna je dvoupyská.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová, žlutá/zlatá, dvoubarevná

Nároky na půdu: propustná, humózní, lehká

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: medonosné, list, vůně, rychlerostoucí, snadné pěstování, k sušení

Použití: Meduňka roste v zahradách (jako solitéra i do skupinových výsadeb) i v nádobách. Používá se v kuchyni k aromatizaci pokrmů. Má léčivé účinky: zklidňuje při žaludečních neurózách, působí sedativně, uvolňuje křeče svalů, je možné ji použít při lehčích depresích, migrénách i revmatismu. Zpomaluje tep, zvyšuje produkci žluče, snižuje krevní tlak a působí proti plynatosti.

Ostatní: Sbírá se list nebo celá nať, než začne kvést. Je třeba sušit ji rychle, ale ne na slunci. Zvláště pro mladé rostliny se doporučuje zimní ochrana.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |