máta peprná

máta peprná
Latinsky: Mentha pipertita
Slovensky: mäta pieporná
Čeleď: hluchavkovité, Lamiaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Máta peprná je nenáročná zahradní bylina s příjemnou mentolovou vůní. Vznikla roku 1696 zkřížením máty klasnaté, plané rostliny z jižní Evropy, s mátou vodní, jež je původem z Anglie.

Výška: 0,75 m

List: vejčitý, celokrajný, kopinatý, opadavý

Barva listu: tmavě zelená

Květ: Květy vytvářejí na konci výhonků a často i kolem vstřícných listů lichopřeslen.

Barva květu: růžová, modrá/fialová

Nároky na půdu: výživná

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, medonosné, sklizeň, list, vůně, rychlerostoucí, snadné pěstování, k sušení

Použití: Máta se používá v potravinářství (listy k přípravě čaje, omáček, k dochucení salátů, sýrů, likérů, jako dekorace dezertů či ingredience do alkoholového nápoje Mojito), v lékařství (doporučuje se při nadýmání, nevolnosti, chřipce, nachlazení, průjmu, revmatizmu, pomalé produkci žluči či bolestech nervů, proti kožním vyrážkám, podporuje pocení a podobně), jako součást potpourri.

Kvetení: červen až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |