máta huňatá

máta huňatá
Latinsky: Mentha x villosa
Slovensky: mäta chĺpkatá
Čeleď: hluchavkovité, Lamiaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Máta huňatá vznikla zkřížením máty klasnaté a vonné. Je to trvalka s hustě chlupatou lodyhou a nadzemními plazivými výběžky. Roste v okolí lidských sídel, na okrajích cest, zahrad apod., je rozšířená především v západní Evropě.
  • Výška: 0,3-1,3 m
  • Tvar: plazivý
  • List: dlouze vejčitý, eliptický, pilovitý, chlupatý, opadavý, řapíkatý
  • Barva listu: tmavě zelená
  • Květ: Květy vyrůstají v lichoklasu 4 až 9 centimetrů dlouhém.
  • Barva květu: růžová
  • Nároky na půdu: výživná
  • Nároky na světlo: plné slunce až polostín
  • Nároky na vlhkost: vyšší
  • Atraktivita: květ, medonosné, sklizeň, list, vůně, rychlerostoucí, snadné pěstování, k sušení
  • Použití: Lze ji použít stejně jako mátu peprnou: v potravinářství (listy k přípravě čaje, omáček, k dochucení salátů, sýrů, likérů, jako dekorace dezertů či ingredience do alkoholového nápoje Mojito), v lékařství (doporučuje se při nadýmání, nevolnosti, chřipce, nachlazení, průjmu, revmatizmu, pomalé produkci žluči či bolestech nervů, proti kožním vyrážkám, podporuje pocení a podobně), jako součást potpourri.
  • Kvetení: červenec až září
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |