marhaník granátové jablko

marhaník granátové jablko
Latinsky: Punica granatum
Slovensky: Granátovník
Čeleď: marhaníkovité, Punicaceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Granátové jablko je dnes poměrně oblíbeným ovocem s velmi sladkou dužninou plnou semen. Neméně známý je také nápoj grenadina vyráběný z plodů této rostliny a používaný k přípravě míchaných koktejlů. Velmi dekorativní jsou však také nálevkovité květy.

Výška: 0,5–3 m

Tvar: převislý, strom, vzdušný

List: eliptický, celokrajný, drobný, lesklý

Barva listu: zelená

Květ: nálevkovitý, jednoduchý, plnokvětý, s tuhým kalichem, který se mění v češuli plodu

Barva květu: bílá, červená

Plod: češule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, plod

Použití: Marhaník vyžaduje slunce a bohatou zálivku, pak dobře kvete a plodí. Hodí se na slunné terasy, kde je ozdobný svými květy i plody. Zakrslá forma má však jablíčka velmi kyselá a nepoživatelná. V zimě opadávají listy a rostlina se bez zálivky uchovává v tmavé místnosti s teplotou 0 až 5 stupňů.

Ostatní: Pokud substrát marhaníku proschne, rostlina shodí listy. Na jaře je možné stromek hluboce seříznout.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |