mandloň obecná

mandloň obecná
Latinsky: Amygdalus communis
Slovensky: mandľa obyčajná
Čeleď: růžovité, Rosaceae
Typ: strom
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Mandloň obecná má svůj původ v severní Africe a západní Asii. V Evropě se pěstuje jen v teplých oblastech, ve Středomoří zplaňuje. Roste ve formě stromu nebo keře. Je cizosprašná, k opylení jsou potřeba alespoň 2 stromy. Existují mandle sladké (Amygladus communis convar. dulcis) a hořké (Amygladus communis convar. amara). Sladké se běžně konzumují, hořké se používají k ochucování pokrmů a jako zdroj oleje. Jsou totiž příliš hořké a obsahují množství amygladinu, z něhož se v ústech uvolňuje prudce jedovatý kyanid.

Výška: do 6 m

Tvar: převislý, široký, keř, strom, hustý

List: opadavý, úzký

Barva listu: zelená

Květ: Květy jsou velké, v průměru mají až 3,5 cm, narůžovělé. Čnělka je delší než tyčinky.

Barva květu: růžová

Plod: peckovice

Nároky na půdu: propustná, humózní, lehká, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, plod, sklizeň, list, dekorativní v zimě

Použití: Jádra se konzumují syrová nebo se tepelně zpracovávají (mléko). Pecky se využívají na výrobu léků. Z tvrdého dřeva se vyrábějí kvalitní dýhy, olej slouží ke kosmetickým účelům.

Ostatní: Mandloně se nedoporučuje pěstovat blízko broskvoní: mohou se s nimi zkřížit a potom rodí hořké plody.

Kvetení: březen až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |