Mandloň obecná má svůj původ v severní Africe a západní Asii. V Evropě se pěstuje jen v teplých oblastech, ve Středomoří zplaňuje. Roste ve formě stromu nebo keře. Je cizosprašná, k opylení jsou potřeba alespoň 2 stromy. Existují mandle sladké (Amygladus communis convar. dulcis) a hořké (Amygladus communis convar. amara). Sladké se běžně konzumují, hořké se používají k ochucování pokrmů a jako zdroj oleje. Jsou totiž příliš hořké a obsahují množství amygladinu, z něhož se v ústech uvolňuje prudce jedovatý kyanid.
Nejdůležitější vlastnosti
Výsadba (březen až duben)
123456789101112
Kvetení (březen až květen)
123456789101112
Zralost (červen až červenec)
123456789101112
Nároky na půdu
propustná, humózní, lehká, výživná,
pH - neutrální
Tvar:převislý, široký, keř, strom, hustý
Atraktivitakvět, plod, sklizeň, list, dekorativní v zimě
Použití
Jádra se konzumují syrová nebo se tepelně zpracovávají (mléko). Pecky se využívají na výrobu léků. Z tvrdého dřeva se vyrábějí kvalitní dýhy, olej slouží ke kosmetickým účelům.
Ostatní vlastnosti
Mandloně se nedoporučuje pěstovat blízko broskvoní: mohou se s nimi zkřížit a potom rodí hořké plody.
Barva listu: zelená
Květ: Květy jsou velké, v průměru mají až 3,5 cm, narůžovělé. Čnělka je delší než tyčinky.
Plod: peckovice