Maliník obecný neboli ostružiník maliník je keř se vzpřímenými, později převislými výhony, vyskytující se v celém mírném pásmu. Roste divoce ve volné přírodě, na zahradách se pěstují vyšlechtěné odrůdy jednouplodící či remontující (plodí dvakrát ročně). Jeho plody - maliny, jsou souplodí peckovic na květním lůžku.
Použití
Maliny se konzumují čerstvé nebo z nich lze připravit džemy a marmelády, šťávy, sirupy, kompoty, vína nebo likéry. Obsahují velké množství vitaminu C a barviva (více ho mají už jen ostružiny a malinoostružiny), které je jedním z nejsilnějších antioxidantů, prospívají tedy zdraví a jsou vhodné také při horečnatých a zánětlivých onemocněních, jako součást jídelníčku lidí trpících Alzheimerovou chorobou, ale i kuřáků a alkoholiků. Listy se přidávají do celoročních čajových směsí, mají léčebné účinky: odvar z nich se používá k potírání kožních chorob, kloktadlo při zánětech v dutině ústní.
Ostatní vlastnosti
Platí, že čím sytější a tmavší barvu maliny mají, tím vyšší je koncentrace barviva, které obsahují.
Barva listu: zelená
Květ: Pětičetné květy jsou oboupohlavné a pravidelné.
Plod: souplodí peckoviček