maliník obecný

maliník  obecný
Latinsky: Rubus idaeus
Slovensky: ostružina malinová
Čeleď: růžovité, Rosaceae
Typ: keř
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Maliník obecný neboli ostružiník maliník je keř se vzpřímenými, později převislými výhony, vyskytující se v celém mírném pásmu. Roste divoce ve volné přírodě, na zahradách se pěstují vyšlechtěné odrůdy jednouplodící či remontující (plodí dvakrát ročně). Jeho plody - maliny, jsou souplodí peckovic na květním lůžku.

Výška: 2 m

Tvar: keř

List: lichozpeřený, opadavý, vícečetný, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Pětičetné květy jsou oboupohlavné a pravidelné.

Barva květu: bílá

Plod: souplodí peckoviček

Nároky na půdu: propustná, humózní

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, list, rychlerostoucí, snadné pěstování

Použití: Maliny se konzumují čerstvé nebo z nich lze připravit džemy a marmelády, šťávy, sirupy, kompoty, vína nebo likéry. Obsahují velké množství vitaminu C a barviva (více ho mají už jen ostružiny a malinoostružiny), které je jedním z nejsilnějších antioxidantů, prospívají tedy zdraví a jsou vhodné také při horečnatých a zánětlivých onemocněních, jako součást jídelníčku lidí trpících Alzheimerovou chorobou, ale i kuřáků a alkoholiků. Listy se přidávají do celoročních čajových směsí, mají léčebné účinky: odvar z nich se používá k potírání kožních chorob, kloktadlo při zánětech v dutině ústní.

Ostatní: Platí, že čím sytější a tmavší barvu maliny mají, tím vyšší je koncentrace barviva, které obsahují.

Kvetení: květen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |