mák setý

mák setý
Latinsky: Papaver somniferum
Slovensky: mak siaty
Čeleď: makovité, Papaveraceae
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Mák setý je jednoletá rostlina, pěstovaná už v mladší době kamenné, antickém Řecku či Egyptě. Její plody, makovice, jsou v době zralosti uzavřeny, v tom případě se jedná o mák hleďák, nebo se otvírají dírkami mezi paprsky blizny, pak se jedná o mák slepák. Semena bývají šedomodrá, méně často bílá, žlutá, růžová, hnědá a černá. Latex vytékající z nezralých makovic na vzduchu rychle tuhne a mění se na pryskyřici tmavě hnědé barvy – opium, proto je pěstování máku v některých státech zakázáno.

Výška: 0,3-1,8 m

Tvar: vystoupavý

List: vejčitý, zubovitý, podlouhlý, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Čtyřčetné květy bývají bílé, růžové, fialové či červené, na bázi s tmavou skvrnou. Jejich průměr je kolem 10 cm.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová, červená

Plod: tobolka

Nároky na půdu: humózní

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, plod, sklizeň, k sušení

Použití: Maková semena lze jíst, také se z nich lisuje olej. Sušené makovice se používají ve floristice.

Ostatní: Latinské druhové jméno se odvozuje od latinského výrazu somnus, což znamená spánek.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |