Majoránka zahradní pochází z oblasti Středomoří a Přední Asie, pěstovali ji už Egypťané. Jedná se o vytrvalou rostlinu, ale protože jí nevyhovují nízké teploty, pěstuje se u nás častěji jako jednoletka. Majoránka je aromatická a včelařsky významná, patří k nejrozšířenějším kuchyňským bylinkám. Pěstuje se volně na záhoncích nebo v truhlících.
Nejdůležitější vlastnosti
Výsadba (květen až červen)
123456789101112
Výsev (březen až duben)
123456789101112
Kvetení (červen až září)
123456789101112
Nároky na půdu
propustná, humózní, písčitá, hlinitá,
pH - zásadité
Listvejčitý, opadavý, vstřícný
Atraktivitamedonosné, list, vůně, snadné pěstování
Použití
Nať z majoránky se používá hlavně v kuchyni jako koření do polévek, guláše, pokrmů z luštěnin a brambor, na pizzu a k masu. Čaj z ní podporuje vylučování žluče a trávících šťáv, pomáhá při ženských onemocnění (posiluje dělohu), nachlazení i bolestech hlavy a uklidňuje nervy.
Ostatní vlastnosti
Majoránka pěstovaná coby trvalka potřebuje na zimu vyjmout ze záhonku a uložit na světlé a chladné místo, kde teplota neklesne pod 5 stupňů Celsia. Pro sklizeň větších lístků je vhodné v sezoně vyštipovat květonosné lodyžky.
Barva listu: zelená
Květ: Drobné květy tvoří husté střapce, které jsou stopkaté a vyrůstají v úžlabinách listů.