Lokvát japonský |  Foto:  © Robby Deans ,  CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský | Foto: © Robby Deans, CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský |  Foto:  © makaziweduma ,  CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský | Foto: © makaziweduma, CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský |  Foto:  © mbrodoff ,  CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský | Foto: © mbrodoff, CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský |  Foto:  © Leon Perrie ,  CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský | Foto: © Leon Perrie, CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský |  Foto:  © belvedere04 ,  CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský | Foto: © belvedere04, CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský |  Foto:  © belvedere04 ,  CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský | Foto: © belvedere04, CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský |  Foto:  © belvedere04 ,  CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský | Foto: © belvedere04, CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský |  Foto:  © ms_starla ,  CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský | Foto: © ms_starla, CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský |  Foto:  © ms_starla ,  CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský | Foto: © ms_starla, CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský |  Foto:  © Ben Machado ,  CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský | Foto: © Ben Machado, CC BY-NC 4.0

Lokvát japonský |  Foto:  © makaziweduma ,  CC BY-NC 4.0
Lokvát japonský |  Foto:  © mbrodoff ,  CC BY-NC 4.0
Lokvát japonský |  Foto:  © Leon Perrie ,  CC BY-NC 4.0
Lokvát japonský |  Foto:  © belvedere04 ,  CC BY-NC 4.0
10
Fotogalerie

Lokvát japonský

(latinsky: Eriobotrya japonica, slovensky: mišpuľník japonský)
Čeleď: růžovité (latinsky: Rosaceae)
Stálezelený stromek s okrasnými plstnatými listy je znám také pod názvy mišpule japonská, lokvát či bibas. Pro své lahodné plody (žlutá dužnina má příjemnou sladkokyselou chuť a vůni),se pěstuje téměř ve všech subtropických oblastech světa. U nás je pěstován jako nádobová přenosná rostlina.

Nejdůležitější vlastnosti

Kvetení (září až říjen)
123456789101112
Zralost ( až květen)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
bílážlutá
zlatá
Výška
2 m
Nároky na půdu
písčitá, hlinitá,
Tvar:
strom
List
velký, stálezelený, střídavý
Atraktivita
květ, plod, list, vůně

Použití

Solitérní rostlina do zimních zahrad a skleníků. Pěstovat ji lze také jako balkonovku. Plody se hodí na přípravu džemů, kompotů, kandují se. Dělají se z nich sirupy, džusy i alkoholické nápoje.

Ostatní vlastnosti

Plody svou chutí připomínají meruňku a švestku. Lokvát je třeba chránit před deštěm: při dlouhodobém vlhku mu hrozí eriobotryová skvrnitost listů. Snáší mráz do minus pěti stupňů Celsia, přezimuje na světle v deseti stupních a při snížené zálivce.

Barva listu: tmavě zelená, spodina světlejší

Květ: Květy jsou oboupohlavní, drobné a voní po medu. Rostlina kvete dlouho.

Plod: malvice

Další rostliny pro balkony a nádoby

Žumara

Žumara

Chamaerops sp.

Agáve

Agáve

Agave parryi

Články odjinud