lokvát japonský

lokvát japonský
Latinsky: Eriobotrya japonica
Slovensky: mišpuľník japonský
Čeleď: růžovité, Rosaceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Stálezelený stromek s okrasnými plstnatými listy je znám také pod názvy mišpule japonská, lokvát či bibas. Pro své lahodné plody (žlutá dužnina má příjemnou sladkokyselou chuť a vůni),se pěstuje téměř ve všech subtropických oblastech světa. U nás je pěstován jako nádobová přenosná rostlina.

Výška: 2 m

Tvar: strom

List: velký, stálezelený, střídavý

Barva listu: tmavě zelená, spodina světlejší

Květ: Květy jsou oboupohlavní, drobné a voní po medu. Rostlina kvete dlouho.

Barva květu: bílá, žlutá/zlatá

Plod: malvice

Nároky na půdu: písčitá, hlinitá

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, plod, list, vůně

Použití: Solitérní rostlina do zimních zahrad a skleníků. Pěstovat ji lze také jako balkonovku. Plody se hodí na přípravu džemů, kompotů, kandují se. Dělají se z nich sirupy, džusy i alkoholické nápoje.

Ostatní: Plody svou chutí připomínají meruňku a švestku. Lokvát je třeba chránit před deštěm: při dlouhodobém vlhku mu hrozí eriobotryová skvrnitost listů. Snáší mráz do minus pěti stupňů Celsia, přezimuje na světle v deseti stupních a při snížené zálivce.

Kvetení: září až říjen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |