Stálezelený stromek s okrasnými plstnatými listy je znám také pod názvy mišpule japonská, lokvát či bibas. Pro své lahodné plody (žlutá dužnina má příjemnou sladkokyselou chuť a vůni),se pěstuje téměř ve všech subtropických oblastech světa. U nás je pěstován jako nádobová přenosná rostlina.
Použití
Solitérní rostlina do zimních zahrad a skleníků. Pěstovat ji lze také jako balkonovku. Plody se hodí na přípravu džemů, kompotů, kandují se. Dělají se z nich sirupy, džusy i alkoholické nápoje.
Ostatní vlastnosti
Plody svou chutí připomínají meruňku a švestku. Lokvát je třeba chránit před deštěm: při dlouhodobém vlhku mu hrozí eriobotryová skvrnitost listů. Snáší mráz do minus pěti stupňů Celsia, přezimuje na světle v deseti stupních a při snížené zálivce.
Barva listu: tmavě zelená, spodina světlejší
Květ: Květy jsou oboupohlavní, drobné a voní po medu. Rostlina kvete dlouho.
Plod: malvice