lilek vejcoplodý

lilek vejcoplodý
Latinsky: Solanum melongena
Slovensky: ľulok vajcoplodý
Čeleď: likovité, Solanaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Lilek pochází z východní Indie, kde v teplém klimatu roste jako trvalka. U nás se nejčastěji pěstují odrůdy s protáhlými plody, které mají lesklou, tmavě fialovou slupku, ale existují i odrůdy s plody v barvě bílé, žluté, oranžové až červené, tvaru hruškovitého, kulovitého i dlouze válcovitého. Pro úspěšné pěstování je vhodné umístit sazenice do skleníku či fóliovníku, potřebují hodně tepla.

Výška: 0,5-1,5 m

Tvar: vystoupavý, keř

List: jednoduchý, řapíkatý, střídavý

Barva listu: zelená, červená/fialová

Květ: Fialové nebo bílé květy s výrazným pěti- až šesticípým kalichem vyrůstají z lodyhy proti listům jednotlivě nebo v chudých květenstvích. Jsou uspořádány ve vrcholíku.

Barva květu: bílá, modrá/fialová

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, lehká, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Lilek se uplatňuje jako součást stravy, pokrmy z něj jsou velmi chutné. Obsahuje látky, jež napomáhají správné funkci jater a snižují cholesterol v krvi. Hodí se i pro diabetiky, jelikož upravuje hladinu krevního cukru. Pektin obsažený v značném množství v dužině výborně pročistí střeva od nestrávených zbytků potravy.

Ostatní: Lilek roste v noci. Podobně jako rajčata tvoří i postranní výhony, které je třeba včas odstraňovat (dobré je ponechat jim jen jeden nebo dva výhony).

Kvetení: červenec až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |