lilek vejcoplodý

lilek vejcoplodý
Latinsky: Solanum melongena
Slovensky: ľulok vajcoplodý
Čeleď: likovité, Solanaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Lilek pochází z východní Indie, kde v teplém klimatu roste jako trvalka. U nás se nejčastěji pěstují odrůdy s protáhlými plody, které mají lesklou, tmavě fialovou slupku, ale existují i odrůdy s plody v barvě bílé, žluté, oranžové až červené, tvaru hruškovitého, kulovitého i dlouze válcovitého. Pro úspěšné pěstování je vhodné umístit sazenice do skleníku či fóliovníku, potřebují hodně tepla.

Výška: 0,5-1,5 m

Tvar: vystoupavý, keř

List: jednoduchý, řapíkatý, střídavý

Barva listu: zelená, červená/fialová

Květ: Fialové nebo bílé květy s výrazným pěti- až šesticípým kalichem vyrůstají z lodyhy proti listům jednotlivě nebo v chudých květenstvích. Jsou uspořádány ve vrcholíku.

Barva květu: bílá, modrá/fialová

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, lehká, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Lilek se uplatňuje jako součást stravy, pokrmy z něj jsou velmi chutné. Obsahuje látky, jež napomáhají správné funkci jater a snižují cholesterol v krvi. Hodí se i pro diabetiky, jelikož upravuje hladinu krevního cukru. Pektin obsažený v značném množství v dužině výborně pročistí střeva od nestrávených zbytků potravy.

Ostatní: Lilek roste v noci. Podobně jako rajčata tvoří i postranní výhony, které je třeba včas odstraňovat (dobré je ponechat jim jen jeden nebo dva výhony).

Kvetení: červenec až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |