lilek brambor

lilek brambor
Latinsky: Solanum tuberosum
Slovensky: ľuľok zemiakový
Čeleď: lilkovité, Solanaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Brambor je víceletá hlíznatá plodina, která se ale pěstuje jako jednoletka. Pochází z Jižní a Střední Ameriky. Celosvětově patří k nejvýznamějším kulturním plodinám. Má svazčité kořeny a podzemní oddenkové hlízy (dle kultivaru okrově žluté až světle hnědé, červené či červenofialové), které jsou jedlé - jinak je celá rostlina jedovatá. Lodyha je větvená, hranatá, krátce chlupatá a žláznatá. Listy jsou složené ze střídavě velkých a menších vejčitých lístků.

Výška: 0,6-1 m

Tvar: poléhavý, rozvětvený, vystoupavý

List: lichozpeřený, chlupatý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Květy vyrůstají v mnohokvětých vijanech, jež dohromady skládají vrcholíky. Kalich se skládá z pěti kopinatých a špičatých cípů, kolovitá koruna bývá bílá, narůžovělá či nafialovělá, prašníky jsou žluté nebo oranžové.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová, žlutá/zlatá, oranžová

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, písčitá, hlinitá

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: sklizeň

Použití: Hlízy jsou základní potravinou lidského jídelníčku, obsahují krom jiného vitaminy skupiny B, vitamin C, provitamin A a významné množství draslíku. Používají se také jako krmivo pro hospodářská zvířata a průmyslová surovina k výrobě lihu a škrobu.

Ostatní: Brambory byly do Evropy přivezeny v 16. století, ale teprve o 2 století později se začaly pěstovat jako užitkové plodiny. Do té doby byly chápány jako netradiční okrasná rostlina.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |