lilek brambor

lilek brambor
Latinsky: Solanum tuberosum
Slovensky: ľuľok zemiakový
Čeleď: lilkovité, Solanaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Brambor je víceletá hlíznatá plodina, která se ale pěstuje jako jednoletka. Pochází z Jižní a Střední Ameriky. Celosvětově patří k nejvýznamějším kulturním plodinám. Má svazčité kořeny a podzemní oddenkové hlízy (dle kultivaru okrově žluté až světle hnědé, červené či červenofialové), které jsou jedlé - jinak je celá rostlina jedovatá. Lodyha je větvená, hranatá, krátce chlupatá a žláznatá. Listy jsou složené ze střídavě velkých a menších vejčitých lístků.

Výška: 0,6-1 m

Tvar: poléhavý, rozvětvený, vystoupavý

List: lichozpeřený, chlupatý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Květy vyrůstají v mnohokvětých vijanech, jež dohromady skládají vrcholíky. Kalich se skládá z pěti kopinatých a špičatých cípů, kolovitá koruna bývá bílá, narůžovělá či nafialovělá, prašníky jsou žluté nebo oranžové.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová, žlutá/zlatá, oranžová

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, písčitá, hlinitá

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: sklizeň

Použití: Hlízy jsou základní potravinou lidského jídelníčku, obsahují krom jiného vitaminy skupiny B, vitamin C, provitamin A a významné množství draslíku. Používají se také jako krmivo pro hospodářská zvířata a průmyslová surovina k výrobě lihu a škrobu.

Ostatní: Brambory byly do Evropy přivezeny v 16. století, ale teprve o 2 století později se začaly pěstovat jako užitkové plodiny. Do té doby byly chápány jako netradiční okrasná rostlina.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |