lilek brambor

lilek brambor
Latinsky: Solanum tuberosum
Slovensky: ľuľok zemiakový
Čeleď: lilkovité, Solanaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Brambor je víceletá hlíznatá plodina, která se ale pěstuje jako jednoletka. Pochází z Jižní a Střední Ameriky. Celosvětově patří k nejvýznamějším kulturním plodinám. Má svazčité kořeny a podzemní oddenkové hlízy (dle kultivaru okrově žluté až světle hnědé, červené či červenofialové), které jsou jedlé - jinak je celá rostlina jedovatá. Lodyha je větvená, hranatá, krátce chlupatá a žláznatá. Listy jsou složené ze střídavě velkých a menších vejčitých lístků.

Výška: 0,6-1 m

Tvar: poléhavý, rozvětvený, vystoupavý

List: lichozpeřený, chlupatý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: Květy vyrůstají v mnohokvětých vijanech, jež dohromady skládají vrcholíky. Kalich se skládá z pěti kopinatých a špičatých cípů, kolovitá koruna bývá bílá, narůžovělá či nafialovělá, prašníky jsou žluté nebo oranžové.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová, žlutá/zlatá, oranžová

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, písčitá, hlinitá

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: sklizeň

Použití: Hlízy jsou základní potravinou lidského jídelníčku, obsahují krom jiného vitaminy skupiny B, vitamin C, provitamin A a významné množství draslíku. Používají se také jako krmivo pro hospodářská zvířata a průmyslová surovina k výrobě lihu a škrobu.

Ostatní: Brambory byly do Evropy přivezeny v 16. století, ale teprve o 2 století později se začaly pěstovat jako užitkové plodiny. Do té doby byly chápány jako netradiční okrasná rostlina.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |