lilek brambor

lilek brambor
Latinsky: Solanum tuberosum
Slovensky: ľuľok zemiakový
Čeleď: lilkovité, Solanaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Brambor je víceletá hlíznatá plodina, která se ale pěstuje jako jednoletka. Pochází z Jižní a Střední Ameriky. Celosvětově patří k nejvýznamějším kulturním plodinám. Má svazčité kořeny a podzemní oddenkové hlízy (dle kultivaru okrově žluté až světle hnědé, červené či červenofialové), které jsou jedlé - jinak je celá rostlina jedovatá. Lodyha je větvená, hranatá, krátce chlupatá a žláznatá. Listy jsou složené ze střídavě velkých a menších vejčitých lístků.
  • Výška: 0,6-1 m
  • Tvar: poléhavý, rozvětvený, vystoupavý
  • List: lichozpeřený, chlupatý, řapíkatý
  • Barva listu: zelená
  • Květ: Květy vyrůstají v mnohokvětých vijanech, jež dohromady skládají vrcholíky. Kalich se skládá z pěti kopinatých a špičatých cípů, kolovitá koruna bývá bílá, narůžovělá či nafialovělá, prašníky jsou žluté nebo oranžové.
  • Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová, žlutá/zlatá, oranžová
  • Plod: bobule
  • Nároky na půdu: humózní, písčitá, hlinitá
  • Nároky na půdu: pH: neutrální
  • Nároky na světlo: plné slunce až polostín
  • Nároky na vlhkost: vyšší
  • Atraktivita: sklizeň
  • Použití: Hlízy jsou základní potravinou lidského jídelníčku, obsahují krom jiného vitaminy skupiny B, vitamin C, provitamin A a významné množství draslíku. Používají se také jako krmivo pro hospodářská zvířata a průmyslová surovina k výrobě lihu a škrobu.
  • Ostatní: Brambory byly do Evropy přivezeny v 16. století, ale teprve o 2 století později se začaly pěstovat jako užitkové plodiny. Do té doby byly chápány jako netradiční okrasná rostlina.
  • Kvetení: červen až srpen
Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

22.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Užitková zahradaZeleninaZahrádkářův diářÚroda
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

23.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářUžitečná zahradaÚrodaRecepty
Letní věnec na dveře: Vyberte, který se vám líbí nejvíc

Letní věnec na dveře: Vyberte, který se vám l…

Přivítejte léto i své návštěvy stylovým věncem na dveře. Nechte se inspirovat, jak by mohl vypadat. Můžete ho vytvořit z rostoucích i řezaných rostlin a stejně tak i umělých. V některých případech dokonce květiny vůbec nebudou potřeba!

18.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Jak připravit hravý třešňový likér

Jak připravit hravý třešňový likér

Říkáte si, že letos by to chtělo zužitkovat třešně i nějakým novým způsobem? Kromě zavařování, pálení a výroby džemu se můžete pustit do přípravy třešňového likéru. Je snadná a velmi rychlá. Pokud u vás zrají třešně dřív, takže už je máte zpracované, použijte na likér višně, rybíz nebo maliny.

21.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářUžitečná zahradaÚrodaRecepty
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže. Další užitečné rady najdete i ve videu v úvodu článku.

11.  6.  2022 |
Alena Menclová
Okrasná zahradaZahradní rostlinyVýživa a hnojeníTrvalkyOkrasné rostlinyOchrana a péčeChoroby a škůdciBalkonové rostliny