líčidlo jedlé

líčidlo  jedlé
Latinsky: Phytolacca esculenta
Slovensky: líčidlo jedlé
Čeleď: líčidlovité, Phytolaccaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Původní vlastí této trvalky je jihovýchodní Asie (až po Japonsko), kde má často podobu dřevnatého keře. V současnosti je rozšířena i po Evropě. Celá rostlina obsahuje saponiny, které jsou pro savce nepoživatelné až jedovaté. Ptákům naopak nevadí, plody líčidla jsou pro ně oblíbenou pochoutkou. Obsah saponinů v nich je ale natolik nízký, že vážnější otrava je naprosto nepravděpodobná, na rozdíl od líčidla amerického.

Výška: 2 m

Tvar: keř

List: eliptický, vejčitý, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: Vzpřímený deseticentimetrový hrozen, z něhož vzniká souplodí osmi volných peckoviček, které jsou podobné ostružinám. Bílé a za květu vytrvalé okvětní lístky jsou okrouhle eliptické, dlouhé asi 3 milimetry a široké 2,3 milimetrů.

Barva květu: bílá

Plod: peckovice

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, medonosné, plod, rychlerostoucí

Použití: Okrasná rostlina. Výtažky z ní mají antiseptické, antibakteriální, dezinfekční, protizánětlivé a močopudné účinky, usnadňují vykašlávání hlenu, tlumí kašel a jsou vhodné při léčbě astmatu. Z listů se dá připravit špenát (je nutné povařit je bez stopek a vodu slít, aby se vyplavil saponin, a listy povařit znovu). Dříve bylo líčidlo využíváno jako barvířská rostlina a i dnes slouží k dobarvení likérů a vín.

Ostatní: Koncem léta začnou líčidlu žloutnout listy, opadají a rostlina zatáhne. Je plně mrazuvzdorná, zjara začíná rašit koncem dubna.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |