libavka poléhavá

libavka poléhavá
Latinsky: Gaultheria procumbens
Slovensky: gaultéria rozprestretá
Čeleď: vřesovcovité, Ericaceae
Typ: půdopokryvná rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Tento stálezelený zakrslý keřík pochází ze Severní Ameriky. Vytváří plazivé výhonky, roste kobercovitě, využívá se proto jako půdokryvná rostlina. Až pěticentimetrové listy na podzim získávají vínově červené zbarvení. V tu dobu také zrají plody; červené bobule (ve skutečnosti se jedná o tobolky ve zdužnatělém kalichu) jsou silně aromatické, jedlé a na keři vydrží až do jara.

Výška: 0,1-0,2 m

Tvar: půdopokryvný, keř

List: dlouze eliptický, vejčitý, lesklý, kožovitý

Barva listu: tmavě zelená

Květ: Nenápadné bílorůžové květy rostou buď jednotlivě, nebo v květenstvích.

Barva květu: bílá, růžová

Plod: tobolka

Nároky na půdu: humózní, písčitá

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, list, vůně, podzimní zbarvení, dekorativní v zimě

Použití: Jedná se o okrasnou rostlinu vhodnou do vřesovišť, suchých vazeb (vánoční dekorace) i k řezu. Čaj z libavky se používá při onemocnění močových cest, bolestech hlavy, chřipce. Jako léčebný prostředek si ji oblíbili Indiáni, bývá proto přezdívána "indiánský aspirin".

Ostatní: Libavka nesnáší zálivku tvrdou vodou.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |