lékořice lysá

lékořice lysá
Latinsky: Glycyrrhiza glabra
Slovensky: sladovka hladkoplodá
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pro lékořici je typický rovný silný stonek a dlouhé kořeny. Pochází ze Středomoří, u nás se začala pěstovat v 16. století. Na jižní Moravě (Mikulov, Bzenec, Hustopeče) zplaněla. Listy jsou na spodní straně plyskyřičně lepkavé. Typickou příchuť lékořice způsobuje anetol, jenž je obsažen i v anýzu, badyánu či fenyklu. Značná sladkost je dána kyselinou glycyrrhizinovou (tzv. lékořicový cukr), která je až padesátkrát sladší než sacharóza.

Výška: 1-1,5 m

Tvar: rozvětvený

List: lichozpeřený, vejčitý, kopinatý, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: Květy jsou uspořádány do rovných hroznů.

Barva květu: modrá/fialová

Plod: lusk

Nároky na půdu: propustná, výživná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: sucho

Atraktivita: květ, vůně, k sušení

Použití: Kořeny lékořice se sbírají na podzim. Nasekají se na malé kousky a rozemelou. Vzniklá hmota se vaří, dokud nezíská černou barvu a potřebnou hustotu (pendrek). Látky v rostlině obsažené usnadňující vykašlávání, působí diureticky (v malých dávkách), projímavě, bakteriostaticky a antivirově, proti vzniku žaludečních a dvanáctníkových vředů. Tlumí tvorbu histaminu, který způsobuje většinu alergií. Žvýkání lékořice se doporučuje při odvykání kouření.

Ostatní: Nadměrné užívání extraktu z lékořice může způsobit zvýšený krevní tlak a potlačení močení. Nedoporučuje se stejně jako její dlouhodobé užívání.

Kvetení: červen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |