Lékořice lysá |  Foto:  © elenasuslova ,  CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá | Foto: © elenasuslova, CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá |  Foto:  © elenasuslova ,  CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá | Foto: © elenasuslova, CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá |  Foto:  © Γιώργος Παντάκης ,  CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá | Foto: © Γιώργος Παντάκης, CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá |  Foto:  © vladimir_donscoi ,  CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá | Foto: © vladimir_donscoi, CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá |  Foto:  © Alexey P. Seregin ,  CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá | Foto: © Alexey P. Seregin, CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá |  Foto:  © Анна Мостовая ,  CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá | Foto: © Анна Мостовая, CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá |  Foto:  © Vitalii Kolomiichuk ,  CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá | Foto: © Vitalii Kolomiichuk, CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá |  Foto:  © Сергей ,  CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá | Foto: © Сергей, CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá |  Foto:  © Сергей ,  CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá | Foto: © Сергей, CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá |  Foto:  © Сергей ,  CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá | Foto: © Сергей, CC BY-NC 4.0

Lékořice lysá |  Foto:  © elenasuslova ,  CC BY-NC 4.0
Lékořice lysá |  Foto:  © Γιώργος Παντάκης ,  CC BY-NC 4.0
Lékořice lysá |  Foto:  © vladimir_donscoi ,  CC BY-NC 4.0
Lékořice lysá |  Foto:  © Alexey P. Seregin ,  CC BY-NC 4.0
10
Fotogalerie

Lékořice lysá

(latinsky: Glycyrrhiza glabra, slovensky: sladovka hladkoplodá)
Čeleď: bobovité (latinsky: Fabaceae)
Pro lékořici je typický rovný silný stonek a dlouhé kořeny. Pochází ze Středomoří, u nás se začala pěstovat v 16. století. Na jižní Moravě (Mikulov, Bzenec, Hustopeče) zplaněla. Listy jsou na spodní straně plyskyřičně lepkavé. Typickou příchuť lékořice způsobuje anetol, jenž je obsažen i v anýzu, badyánu či fenyklu. Značná sladkost je dána kyselinou glycyrrhizinovou (tzv. lékořicový cukr), která je až padesátkrát sladší než sacharóza.

Nejdůležitější vlastnosti

Kvetení (červen až červenec)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
modrá
fialová
Výška
1-1,5 m
Nároky na půdu
propustná, výživná,
Tvar:
rozvětvený
List
lichozpeřený, vejčitý, kopinatý, opadavý
Atraktivita
květ, vůně, k sušení

Použití

Kořeny lékořice se sbírají na podzim. Nasekají se na malé kousky a rozemelou. Vzniklá hmota se vaří, dokud nezíská černou barvu a potřebnou hustotu (pendrek). Látky v rostlině obsažené usnadňující vykašlávání, působí diureticky (v malých dávkách), projímavě, bakteriostaticky a antivirově, proti vzniku žaludečních a dvanáctníkových vředů. Tlumí tvorbu histaminu, který způsobuje většinu alergií. Žvýkání lékořice se doporučuje při odvykání kouření.

Ostatní vlastnosti

Nadměrné užívání extraktu z lékořice může způsobit zvýšený krevní tlak a potlačení močení. Nedoporučuje se stejně jako její dlouhodobé užívání.

Barva listu: zelená

Květ: Květy jsou uspořádány do rovných hroznů.

Plod: lusk

Další trvalky

Články odjinud