lékořice lysá

lékořice lysá
Latinsky: Glycyrrhiza glabra
Slovensky: sladovka hladkoplodá
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Pro lékořici je typický rovný silný stonek a dlouhé kořeny. Pochází ze Středomoří, u nás se začala pěstovat v 16. století. Na jižní Moravě (Mikulov, Bzenec, Hustopeče) zplaněla. Listy jsou na spodní straně plyskyřičně lepkavé. Typickou příchuť lékořice způsobuje anetol, jenž je obsažen i v anýzu, badyánu či fenyklu. Značná sladkost je dána kyselinou glycyrrhizinovou (tzv. lékořicový cukr), která je až padesátkrát sladší než sacharóza.

Výška: 1-1,5 m

Tvar: rozvětvený

List: lichozpeřený, vejčitý, kopinatý, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: Květy jsou uspořádány do rovných hroznů.

Barva květu: modrá/fialová

Plod: lusk

Nároky na půdu: propustná, výživná

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: sucho

Atraktivita: květ, vůně, k sušení

Použití: Kořeny lékořice se sbírají na podzim. Nasekají se na malé kousky a rozemelou. Vzniklá hmota se vaří, dokud nezíská černou barvu a potřebnou hustotu (pendrek). Látky v rostlině obsažené usnadňující vykašlávání, působí diureticky (v malých dávkách), projímavě, bakteriostaticky a antivirově, proti vzniku žaludečních a dvanáctníkových vředů. Tlumí tvorbu histaminu, který způsobuje většinu alergií. Žvýkání lékořice se doporučuje při odvykání kouření.

Ostatní: Nadměrné užívání extraktu z lékořice může způsobit zvýšený krevní tlak a potlačení močení. Nedoporučuje se stejně jako její dlouhodobé užívání.

Kvetení: červen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |