Kukuřice setá |  Foto:  © gieun moon ,  CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá | Foto: © gieun moon, CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá |  Foto:  © owen picton ,  CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá | Foto: © owen picton, CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá |  Foto:  © Alexander Lakomov ,  CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá | Foto: © Alexander Lakomov, CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá |  Foto:  © Petzenbär ,  CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá | Foto: © Petzenbär, CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá |  Foto:  © Kaden Slone ,  CC BY 4.0

Kukuřice setá | Foto: © Kaden Slone, CC BY 4.0

Kukuřice setá |  Foto:  © Douglas Goldman ,  CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá | Foto: © Douglas Goldman, CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá |  Foto:  © Christopher Nowakowski ,  CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá | Foto: © Christopher Nowakowski, CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá |  Foto:  © Christopher Nowakowski ,  CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá | Foto: © Christopher Nowakowski, CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá |  Foto:  © Christopher Nowakowski ,  CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá | Foto: © Christopher Nowakowski, CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá |  Foto:  © aheddenhhs ,  CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá | Foto: © aheddenhhs, CC BY-NC 4.0

Kukuřice setá |  Foto:  © owen picton ,  CC BY-NC 4.0
Kukuřice setá |  Foto:  © Alexander Lakomov ,  CC BY-NC 4.0
Kukuřice setá |  Foto:  © Petzenbär ,  CC BY-NC 4.0
Kukuřice setá |  Foto:  © Kaden Slone ,  CC BY 4.0
10
Fotogalerie

Kukuřice setá

(latinsky: Zea mays, slovensky: kukurica siata)
Čeleď: lipnicovité (latinsky: Poaceae)
Kukuřice setá pochází z Mexika, pěstuje se jako kulturní plodina v mnoha oblastech světa, často zplaňuje. Do střední Evropy se dostala v 16. století. Plodí zrna vyrůstající na klasech, které jsou pokryty listy a vlasovými třásněmi. Ty je třeba před zpracováním kukuřice odstranit.

Nejdůležitější vlastnosti

Kvetení (červenec až říjen)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Výška
1-3 m
Nároky na půdu
propustná, písčitá, hlinitá, výživná, pH - neutrální
Tvar:
vystoupavý
List
dlouze kopinatý, střídavý
Atraktivita
plod, sklizeň

Použití

Kukuřice se zpracovává tepelně: před podáváním je dobré ji povařit nebo orestovat. Výborná je vařená a potřená máslem, lze ji přidávat do nejrůznějších polévek a pokrmů. Vyrábí se z ní mouka, kaše, škrob, cukr, olej a pochutiny jako popcorn či lupínky. Používá se také jako krmivo pro zvířata.

Ostatní vlastnosti

Jedná se o plodinu s největší světovou produkcí (kolem 700 milionů tun ročně).

Barva listu: zelená

Květ: Květenství jsou jednodomá, samičí květy ve válcovitých palicích v úžlabí dolních a prostředních listů, samčí květy ve vrcholové latě v lichoklasech.

Plod: obilka

Další letničky

Články odjinud