kukuřice setá

kukuřice setá
Latinsky: Zea mays
Slovensky: kukurica siata
Čeleď: lipnicovité, Poaceae
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Kukuřice setá pochází z Mexika, pěstuje se jako kulturní plodina v mnoha oblastech světa, často zplaňuje. Do střední Evropy se dostala v 16. století. Plodí zrna vyrůstající na klasech, které jsou pokryty listy a vlasovými třásněmi. Ty je třeba před zpracováním kukuřice odstranit.

Výška: 1-3 m

Tvar: vystoupavý

List: dlouze kopinatý, střídavý

Barva listu: zelená

Plod: obilka

Nároky na půdu: propustná, písčitá, hlinitá, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Kukuřice se zpracovává tepelně: před podáváním je dobré ji povařit nebo orestovat. Výborná je vařená a potřená máslem, lze ji přidávat do nejrůznějších polévek a pokrmů. Vyrábí se z ní mouka, kaše, škrob, cukr, olej a pochutiny jako popcorn či lupínky. Používá se také jako krmivo pro zvířata.

Ostatní: Jedná se o plodinu s největší světovou produkcí (kolem 700 milionů tun ročně).

Kvetení: červenec až říjen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |
I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu: Kde a za kolik koupit truhlíky?

I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu…

Také každé jaro a léto litujete, že nebydlíte v rodinném domku, ale máte k dispozici jen malý balkon? Nevadí, i tak si můžete vytvořit krásnou zahrádku. Inspirujte se nabídkou truhlíků a květináčů z obchodů. Samozřejmě je můžete umístit i na terasu nebo do zahrady.

15.  3.  2019 |