Kukuřice setá pochází z Mexika, pěstuje se jako kulturní plodina v mnoha oblastech světa, často zplaňuje. Do střední Evropy se dostala v 16. století. Plodí zrna vyrůstající na klasech, které jsou pokryty listy a vlasovými třásněmi. Ty je třeba před zpracováním kukuřice odstranit.
Použití
Kukuřice se zpracovává tepelně: před podáváním je dobré ji povařit nebo orestovat. Výborná je vařená a potřená máslem, lze ji přidávat do nejrůznějších polévek a pokrmů. Vyrábí se z ní mouka, kaše, škrob, cukr, olej a pochutiny jako popcorn či lupínky. Používá se také jako krmivo pro zvířata.
Ostatní vlastnosti
Jedná se o plodinu s největší světovou produkcí (kolem 700 milionů tun ročně).
Barva listu: zelená
Květ: Květenství jsou jednodomá, samičí květy ve válcovitých palicích v úžlabí dolních a prostředních listů, samčí květy ve vrcholové latě v lichoklasech.
Plod: obilka