křen selský

křen selský
Latinsky: Armoracia rusticana
Slovensky: chren dedinský
Čeleď: brukvovité, Brassicaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Křen selský je trvalka pocházející z jihovýchodní Evropy a Asie. Často zplaňuje na polích, u břehů, příkopů, kolem cest. Má dlouhý masitý kořen, na povrchu nažloutlý a uvnitř s bílou dužinou. Silná přímá listnatá lodyha je dutá a hluboce rýhovaná.

Výška: 0,6-0,9 m

List: eliptický, velký, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství vyrůstá na konci větví a skládá se z mnoha hroznů. Květy jsou stopkaté a čtyřčetné.

Barva květu: bílá

Plod: šešule

Nároky na půdu: propustná, humózní, lehká, výživná

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: list, vůně

Použití: Křen se používá hlavně v kuchyni (kořen i listy). Placky z jeho listů se přikládají při omrzlinách, ztuhlých svalech, revmatizmu a zánětu sedacího nervu. Kořen působí antibakteriálně, močopudně, podporuje trávení, normalizuje střevní mikroflóru, odhleňuje průdušky, je vhodný při rekonvalescenci. Namočený v mléce slouží jako pleťové mléko.

Ostatní: Kořeny se vyrývají podle potřeby, zjara nebo koncem podzimu a vcelku se ukládají do písku do vlhka a chladu (většinou do sklepa). Mladé listy se trhají kdykoli v roce.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |