křen selský

křen selský
Latinsky: Armoracia rusticana
Slovensky: chren dedinský
Čeleď: brukvovité, Brassicaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Křen selský je trvalka pocházející z jihovýchodní Evropy a Asie. Často zplaňuje na polích, u břehů, příkopů, kolem cest. Má dlouhý masitý kořen, na povrchu nažloutlý a uvnitř s bílou dužinou. Silná přímá listnatá lodyha je dutá a hluboce rýhovaná.

Výška: 0,6-0,9 m

List: eliptický, velký, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství vyrůstá na konci větví a skládá se z mnoha hroznů. Květy jsou stopkaté a čtyřčetné.

Barva květu: bílá

Plod: šešule

Nároky na půdu: propustná, humózní, lehká, výživná

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: list, vůně

Použití: Křen se používá hlavně v kuchyni (kořen i listy). Placky z jeho listů se přikládají při omrzlinách, ztuhlých svalech, revmatizmu a zánětu sedacího nervu. Kořen působí antibakteriálně, močopudně, podporuje trávení, normalizuje střevní mikroflóru, odhleňuje průdušky, je vhodný při rekonvalescenci. Namočený v mléce slouží jako pleťové mléko.

Ostatní: Kořeny se vyrývají podle potřeby, zjara nebo koncem podzimu a vcelku se ukládají do písku do vlhka a chladu (většinou do sklepa). Mladé listy se trhají kdykoli v roce.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční…

Ještě jste si nestihli pořídit žádný adventní věnec? Zkuste si vyrobit vlastní. Ať už se rozhodnete pro klasický věnec nebo nějaký netradiční, většinu materiálu máte k dispozici doma, na zahradě nebo v přírodě.

včera |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |