křen selský

křen selský
Latinsky: Armoracia rusticana
Slovensky: chren dedinský
Čeleď: brukvovité, Brassicaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Křen selský je trvalka pocházející z jihovýchodní Evropy a Asie. Často zplaňuje na polích, u břehů, příkopů, kolem cest. Má dlouhý masitý kořen, na povrchu nažloutlý a uvnitř s bílou dužinou. Silná přímá listnatá lodyha je dutá a hluboce rýhovaná.

Výška: 0,6-0,9 m

List: eliptický, velký, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství vyrůstá na konci větví a skládá se z mnoha hroznů. Květy jsou stopkaté a čtyřčetné.

Barva květu: bílá

Plod: šešule

Nároky na půdu: propustná, humózní, lehká, výživná

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: list, vůně

Použití: Křen se používá hlavně v kuchyni (kořen i listy). Placky z jeho listů se přikládají při omrzlinách, ztuhlých svalech, revmatizmu a zánětu sedacího nervu. Kořen působí antibakteriálně, močopudně, podporuje trávení, normalizuje střevní mikroflóru, odhleňuje průdušky, je vhodný při rekonvalescenci. Namočený v mléce slouží jako pleťové mléko.

Ostatní: Kořeny se vyrývají podle potřeby, zjara nebo koncem podzimu a vcelku se ukládají do písku do vlhka a chladu (většinou do sklepa). Mladé listy se trhají kdykoli v roce.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |