kozlíček polníček (polní)

kozlíček polníček (polní)
Latinsky: Valerianella locusta
Slovensky: valeriánka poľná
Čeleď: kozlíkovité, Valerianaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Kozlíček polníček patří mezi ozimé až jednoleté rostliny. Roste u nás volně v přírodě, chutnější jsou ale jeho zahradní odrůdy, které se běžně pěstují. Tato listová zelenina je velmi oblíbená v západních zemích Evropy.

Výška: 0,1-0,2 m

Tvar: přízemní růžice

List: celokrajný, kopinatý, úzký, podlouhlý

Barva listu: zelená

Květ: Květy vyrůstají v hustých, mnohokvětých vidlanech, v rozsochách pod květenstvím bez jednotlivých květů. Koruna je namodrale bílá.

Barva květu: bílá, modrá/fialová

Nároky na půdu: písčitá, těžká

Nároky na půdu: pH: kyselé, zásadité

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: sklizeň, list, snadné pěstování

Použití: Kozlíček polníček se sbírá nebo pěstuje pro své listy, které mají jemně nasládlou, oříškovou chuť. Obsahují velké množství vitaminu C a A, kyseliny listové, dále vitaminy B1, B2, E, rutin, draslík, železo, vápník a hořčík. Připravují se z něj saláty, špenát, polévky i nápoje. Jeho konzumace se doporučuje jako lék na oslabenou imunitu a při stresu.

Ostatní: Z hlediska výživového je kozlíček cennější než salát.

Kvetení: duben až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |