kozlíček polníček (polní)

kozlíček polníček (polní)
Latinsky: Valerianella locusta
Slovensky: valeriánka poľná
Čeleď: kozlíkovité, Valerianaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Kozlíček polníček patří mezi ozimé až jednoleté rostliny. Roste u nás volně v přírodě, chutnější jsou ale jeho zahradní odrůdy, které se běžně pěstují. Tato listová zelenina je velmi oblíbená v západních zemích Evropy.

Výška: 0,1-0,2 m

Tvar: přízemní růžice

List: celokrajný, kopinatý, úzký, podlouhlý

Barva listu: zelená

Květ: Květy vyrůstají v hustých, mnohokvětých vidlanech, v rozsochách pod květenstvím bez jednotlivých květů. Koruna je namodrale bílá.

Barva květu: bílá, modrá/fialová

Nároky na půdu: písčitá, těžká

Nároky na půdu: pH: kyselé, zásadité

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: sklizeň, list, snadné pěstování

Použití: Kozlíček polníček se sbírá nebo pěstuje pro své listy, které mají jemně nasládlou, oříškovou chuť. Obsahují velké množství vitaminu C a A, kyseliny listové, dále vitaminy B1, B2, E, rutin, draslík, železo, vápník a hořčík. Připravují se z něj saláty, špenát, polévky i nápoje. Jeho konzumace se doporučuje jako lék na oslabenou imunitu a při stresu.

Ostatní: Z hlediska výživového je kozlíček cennější než salát.

Kvetení: duben až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro podzimní balkón

Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro p…

Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které odolají plískanicím a prvním mrazíkům. Poradíme vám, jak prázdné truhlíky rozzářit, aby byl balkón hřejivý a útulný.

3.  9.  2019 |