koukol polní

koukol polní
Latinsky: Agrostemma githago
Slovensky: kúkoľ poľný
Čeleď: hvozdíkovité, Caryophyllaceae
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Dříve rozšířený polní plevel původem ze Středomoří se v současnosti pěstuje jako okrasná jednoletka. Na polích se vlivem moderního způsobu čištění osiva a změněné agrotechniky téměř nevyskytuje. Koukol polní u nás patří mezi kriticky ohrožené druhy.

Výška: 0,3-1 m

Tvar: rozvětvený

List: chlupatý, špičatý, čárkovitý

Květ: Jednotlivé květy jsou dlouze stopkaté, purpurové až fialově červené, u středu bělavé a pruhované, zřídka celé bílé. Kalich je desetižilný, cípy kališních lístků přečnívají lístky korunní.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová, dvoubarevná

Plod: tobolka

Nároky na půdu: propustná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, snadné pěstování, květy k řezu

Použití: Koukol je okrasná rostlina vhodná do letničkových i trvalkových záhonů i k řezu. Semena obsahují prudce jedovaté glykosidy (smrtelné otravy chovných zvířat i lidí), ale dříve se užívala v léčitelství jako močopudný prostředek, také proti střevním parazitům a při kožních chorobách.

Ostatní: Latinské rodové jméno pochází z řeckého agros, což znamená pole, a stemma, tedy věnec. Bylo odvozeno z tehdejší skutečnosti, že koukol roste převážně na poli a že se z něj pletou věnce.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |