kosatec bradatý

kosatec bradatý
Latinsky: Iris barbata
Slovensky: Kosatec
Čeleď: kosatcovité, Iridaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Z tlustého oddenku vyrůstá trs plochých mečovitých listů světle zelné barvy. Na jaře se tvoří také silné stonky s několika květy. Tvar květů je zvláštní, typický pro tento rod rostlin. Kosatec bradatý má navíc na okvětních plátcích kartáčky. Květy tohoto druhu jsou největší a barevně velmi pestré.
  • Výška: 0,15–1,2 m
  • Tvar: trs
  • List: měkký, mečovitý, dlouhý
  • Barva listu: světle zelená
  • Květ: velký, z šesti okvětních plátků
  • Barva květu: bílá, tmavě hnědá, krémová, růžová, modrá/fialová, červená, žlutá/zlatá, oranžová, dvoubarevná
  • Plod: tobolka
  • Nároky na půdu: humózní, výživná
  • Nároky na světlo: plné slunce
  • Nároky na vlhkost: střední
  • Atraktivita: květ, list, vůně, květy k řezu
  • Použití: Má široké spektrum použití. Nízké odrůdy se hodí do skalek a skupin trvalek, vyšší mezi keře, jako lemy a do trávníků.
  • Kvetení: květen až červenec
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |