kopretina pařížská

kopretina pařížská
Latinsky: Argyranthemum frutescens
Slovensky: chryzantémovka
Čeleď: hvězdicovité, Asteraceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Nenáročná přenosná rostlina původem z Kanárských ostrovů. Nejvíc vynikne, je-li zapěstovaná na kmínku, ale pěkně vypadá i ve svém přirozeném keříčkovém tvaru.

Výška: 0,5 m

Tvar: keř

List: zpeřený, opadavý

Barva listu: zelená, stříbrná/šedá

Květ: Jednoduché nebo plné květy jsou složeny z jazykovitých květních úkrojků a žlutého terče.

Barva květu: bílá, růžová, žlutá/zlatá, dvoubarevná

Nároky na půdu: propustná, humózní, písčitá, hlinitá

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list, snadné pěstování, květy k řezu

Použití: Jedna z nejoblíbenějších přenosných rostlin vhodných na balkony a terasy. Květy se dají nastříhat i do vázy, kde vydrží asi dva týdny.

Ostatní: Čím starší pařížská kopretina je, tím krásněji vypadá. Aby se mladá rostlina zakošatila, je nutné ji pravidelně zaštipovat. Kopretina přezimuje na světlém místě při teplotě od pěti do deseti stupňů Celsia, potřebuje jen mírnou zálivku a zjara zakrátit výhony asi o třetinu.

Kvetení: březen až listopad

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |