kokoška pastuší tobolka

kokoška pastuší tobolka
Latinsky: Capsella bursa-pastoris
Slovensky: kapsička pastierska
Čeleď: brukvovité, Brassicaceae
Typ: dvouletka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Kokoška pastuší tobolka je jednoletá až dvouletá rostlina, kterou lze zařadit mezi druhy léčivé, ale také plevelné - znehodnocuje především pícniny. Mívá větvenou lodyhu, vyskytuje se téměř po celém světě. Typické jsou pro ni drobné trojhranné semeníky ve tvaru srdíček.

Výška: 0,2-0,5 m

Tvar: přízemní růžice, poléhavý, vystoupavý

List: celokrajný, chlupatý, kopinatý

Barva listu: zelená

Květ: Drobné květy bílé barvy vytvářejí koncový hrozen. Mohou být bezkorunné.

Barva květu: bílá

Plod: šešule

Nároky na půdu: štěrkovitá, humózní, písčitá

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, sklizeň, list, k sušení

Použití: Čaj z kvetoucí natě kokošky se pije při silné menstruaci, děložním krvácení, při onemocnění močových orgánů a krvácení z nosu. Do čaje se při krvácení z nosu dá namočit tampon a zavede se na čtvrthodinu do nosní dírky. Kokoška se doporučuje i při vnějších poraněních (otoky, rány, pohmožděniny, vyrážky apod.), bývá součástí čajů na čištění krve. Mladé rostliny se nadrobno nasekané přidávají do salátů.

Ostatní: Předávkování může přivodit otravu.

Kvetení: březen až říjen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |