kmín kořenný (luční)

kmín kořenný (luční)
Latinsky: Carum carvi
Slovensky: rasca lúčna
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: dvouletka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Kmín kořenný vytváří v prvním roce přízemní růžici, ve druhém vykvétá. Pokud roste planě, bývá víceletý. Roste téměř v celé České republice. Jeho plody jsou jedním z nejstarších koření používaných v Evropě, znám byl už ve starověku.

Výška: 0,3-1 m

Tvar: přízemní růžice

List: lysý, řapíkatý, čárkovitý

Květ: Květy jsou drobné, většinou bílé, výjimečně růžové. Okolíky jsou složeny z 8 až 11 okolíčků, každý s 15 až 18 květy.

Barva květu: bílá, růžová

Plod: dvojnažka s křídlem

Nároky na půdu: výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, list, vůně

Použití: Plody kmínu se používají jako koření a při výrobě likérů, povzbuzují činnost žaludečních a střevních šťáv, snižují křeče, usnadňují vykašlávání hlenů, působí při plynatosti. Mladé lístky lze dát do salátů.

Ostatní: Na plodech se nachází siličné kanálky, v nichž se tvoří silice.

Kvetení: květen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |