kamélie japonská

kamélie japonská
Latinsky: Camellia japonica
Slovensky: Kamélia japonská
Čeleď: čajovníkovité, Theaceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Kamélie japonská je okrasná rostlina, která se pěstuje v Asii již stovky let. Také v Evropě ji znají od osmnáctého století. Květy byly ozdobou plesových šatů na evropských dvorech, zatímco pro samuraje znamená tento květ symbol smrti a znovuzrození. Existují stovky odrůd různých barev. Kamélie čínská je dobře známým čajovníkem, z něhož se sklízí mladé lístky a připravuje zelený či černý čaj. Květy okrasných odrůd mají mnoho tvarů.

Výška: 0,5–2 m

Tvar: keř, strom

List: eliptický, lesklý, tuhý

Barva listu: tmavě zelená

Květ: květy jsou šesti různých tvarů: jednoduché, poloplné, anemonkovité (sasankovité), pivoňkovité

Barva květu: bílá, krémová, růžová, červená

Nároky na půdu: humózní

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ

Použití: Kamélie jsou typickou květinou zimních zahrad. Kvetou od ledna do dubna při teplotě 5 až 10 stupňů Celsia. Nesnášejí suchý vzduch a musejí se vlhčit. Pokud teplota začne kolísat, poupata opadají.

Ostatní: Kamélie kvetou v zimě při nižších teplotách, na jaře vyžadují vydatnou zálivku a mohou se tvarovat. V létě musejí mít odbobí klidu s mírnou zálivkou, tehdy se umisťují ven do polostínu. Vydrží na zahradě až do zámrazu. Pak se přenáší do světlé místnosti. Tam při teplotách do deseti stupňů pomalu tvoří květy. Poupata se zakládají již v létě.

Kvetení: leden až duben

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |