kamélie japonská

kamélie japonská
Latinsky: Camellia japonica
Slovensky: Kamélia japonská
Čeleď: čajovníkovité, Theaceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Kamélie japonská je okrasná rostlina, která se pěstuje v Asii již stovky let. Také v Evropě ji znají od osmnáctého století. Květy byly ozdobou plesových šatů na evropských dvorech, zatímco pro samuraje znamená tento květ symbol smrti a znovuzrození. Existují stovky odrůd různých barev. Kamélie čínská je dobře známým čajovníkem, z něhož se sklízí mladé lístky a připravuje zelený či černý čaj. Květy okrasných odrůd mají mnoho tvarů.

Výška: 0,5–2 m

Tvar: keř, strom

List: eliptický, lesklý, tuhý

Barva listu: tmavě zelená

Květ: květy jsou šesti různých tvarů: jednoduché, poloplné, anemonkovité (sasankovité), pivoňkovité

Barva květu: bílá, krémová, růžová, červená

Nároky na půdu: humózní

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ

Použití: Kamélie jsou typickou květinou zimních zahrad. Kvetou od ledna do dubna při teplotě 5 až 10 stupňů Celsia. Nesnášejí suchý vzduch a musejí se vlhčit. Pokud teplota začne kolísat, poupata opadají.

Ostatní: Kamélie kvetou v zimě při nižších teplotách, na jaře vyžadují vydatnou zálivku a mohou se tvarovat. V létě musejí mít odbobí klidu s mírnou zálivkou, tehdy se umisťují ven do polostínu. Vydrží na zahradě až do zámrazu. Pak se přenáší do světlé místnosti. Tam při teplotách do deseti stupňů pomalu tvoří květy. Poupata se zakládají již v létě.

Kvetení: leden až duben

Přečtěte si

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |