kamélie japonská

kamélie japonská
Latinsky: Camellia japonica
Slovensky: Kamélia japonská
Čeleď: čajovníkovité, Theaceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Kamélie japonská je okrasná rostlina, která se pěstuje v Asii již stovky let. Také v Evropě ji znají od osmnáctého století. Květy byly ozdobou plesových šatů na evropských dvorech, zatímco pro samuraje znamená tento květ symbol smrti a znovuzrození. Existují stovky odrůd různých barev. Kamélie čínská je dobře známým čajovníkem, z něhož se sklízí mladé lístky a připravuje zelený či černý čaj. Květy okrasných odrůd mají mnoho tvarů.

Výška: 0,5–2 m

Tvar: keř, strom

List: eliptický, lesklý, tuhý

Barva listu: tmavě zelená

Květ: květy jsou šesti různých tvarů: jednoduché, poloplné, anemonkovité (sasankovité), pivoňkovité

Barva květu: bílá, krémová, růžová, červená

Nároky na půdu: humózní

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ

Použití: Kamélie jsou typickou květinou zimních zahrad. Kvetou od ledna do dubna při teplotě 5 až 10 stupňů Celsia. Nesnášejí suchý vzduch a musejí se vlhčit. Pokud teplota začne kolísat, poupata opadají.

Ostatní: Kamélie kvetou v zimě při nižších teplotách, na jaře vyžadují vydatnou zálivku a mohou se tvarovat. V létě musejí mít odbobí klidu s mírnou zálivkou, tehdy se umisťují ven do polostínu. Vydrží na zahradě až do zámrazu. Pak se přenáší do světlé místnosti. Tam při teplotách do deseti stupňů pomalu tvoří květy. Poupata se zakládají již v létě.

Kvetení: leden až duben

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |