kakost

kakost
Latinsky: Geranium sp.
Slovensky: pakost
Čeleď: kakostovité, Geraniaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Kakost je rod obsahující celou řadu druhů, z nichž některé kvetou také u nás ve volné přírodě. Zlváště kakost luční má výrazné květy. Tyto rostliny mají více či méně členěné listy na dlouhých řapících, často bývají chlupaté či jemně plstnaté. Květy jsou v tónech od růžové po modrofialovou. Celá rostlina bývá silně aromatická až zápašná. Kakosty jsou nenáročné rostliny a mnohé z nich snášejí i sucho. Druh Geranium x magnificum je zahradní kříženec s velkými květy v bohatých květenstvích.

Výška: 0,2–0,6 m

Tvar: trs

List: dlanitodílný, s úkrojky, zubovitý, chlupatý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: pěticípá menší či větší koruna, ploše rozevřená, s výraznou čnělkou obemknutou tyčinkami, korunní plátek je srdčitě vykrojený

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová, červená

Nároky na půdu: lehká, výživná

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, list, vůně, podzimní zbarvení

Použití: Kakosty se hodí do podrostů i na přímé slunce. Tvoří bohaté trsy a rozrůstají se, vyniknou mezi keři i na záhoně.

Ostatní: Jsou to silně aromatické rostliny. Z některých druhů se získává silice do aromalampy. Kakost výborně snáší stín i přímé slunce a odolává také suchu.

Kvetení: květen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |