kakost

kakost
Latinsky: Geranium sp.
Slovensky: pakost
Čeleď: kakostovité, Geraniaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Kakost je rod obsahující celou řadu druhů, z nichž některé kvetou také u nás ve volné přírodě. Zlváště kakost luční má výrazné květy. Tyto rostliny mají více či méně členěné listy na dlouhých řapících, často bývají chlupaté či jemně plstnaté. Květy jsou v tónech od růžové po modrofialovou. Celá rostlina bývá silně aromatická až zápašná. Kakosty jsou nenáročné rostliny a mnohé z nich snášejí i sucho. Druh Geranium x magnificum je zahradní kříženec s velkými květy v bohatých květenstvích.

Výška: 0,2–0,6 m

Tvar: trs

List: dlanitodílný, s úkrojky, zubovitý, chlupatý, řapíkatý

Barva listu: zelená

Květ: pěticípá menší či větší koruna, ploše rozevřená, s výraznou čnělkou obemknutou tyčinkami, korunní plátek je srdčitě vykrojený

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová, červená

Nároky na půdu: lehká, výživná

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, list, vůně, podzimní zbarvení

Použití: Kakosty se hodí do podrostů i na přímé slunce. Tvoří bohaté trsy a rozrůstají se, vyniknou mezi keři i na záhoně.

Ostatní: Jsou to silně aromatické rostliny. Z některých druhů se získává silice do aromalampy. Kakost výborně snáší stín i přímé slunce a odolává také suchu.

Kvetení: květen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |