Josta je beztrnný keř, kříženec černého rybízu a angreštu (květy černého rybízu byly opyleny pylem z květů angreštu). Vyšlechtěn byl roku 1977 v tehdejší Německé demokratické republice, v současnosti existuje několik kultivarů. Plody mívají různou barvu, velikost i chuť - záleží na původním kultivaru. Svým tvarem a velikostí se listy josty podobají spíše rybízu.
Nejdůležitější vlastnosti
Kvetení (duben až květen)
123456789101112
Zralost (červenec až srpen)
123456789101112
Barva květubíláčervenádvoubarevná
Nároky na půdu
humózní, výživná,
pH - neutrální
Tvar:rozvětvený, vystoupavý, keř
Listlaločnatý, lesklý, opadavý, řapíkatý, srdčitý
Atraktivitaplod, sklizeň, list, snadné pěstování
Použití
Plody josty se konzumují syrové nebo se z nich připravují například marmelády a džemy, šťávy, kompoty, sirupy i víno.
Ostatní vlastnosti
Plody josty připomínají svou chutí rybíz i angrešt a stejně jako oba tyto druhy obsahují vysoké množství vitaminu C.
Barva listu: zelená
Květ: Nálevkovité květy mají velikost kolem 0,5 centimetrů.
Plod: bobule