Josta  |  Foto:  © Vladimir Bryukhov ,  CC BY-NC 4.0

Josta | Foto: © Vladimir Bryukhov, CC BY-NC 4.0

Josta  |  Foto:  © Vladimir Bryukhov ,  CC BY-NC 4.0

Josta | Foto: © Vladimir Bryukhov, CC BY-NC 4.0

Josta  |  Foto:  © Vladimir Bryukhov ,  CC BY-NC 4.0

Josta | Foto: © Vladimir Bryukhov, CC BY-NC 4.0

Josta  |  Foto:  © Vladimir Bryukhov ,  CC BY-NC 4.0

Josta | Foto: © Vladimir Bryukhov, CC BY-NC 4.0

Josta  |  Foto:  © Tatiana Strus ,  CC BY 4.0

Josta | Foto: © Tatiana Strus, CC BY 4.0

Josta  |  Foto:  © Tatiana Strus ,  CC BY 4.0

Josta | Foto: © Tatiana Strus, CC BY 4.0

Josta  |  Foto:  © Aleksandr_Levon ,  CC BY-NC 4.0

Josta | Foto: © Aleksandr_Levon, CC BY-NC 4.0

Josta  |  Foto:  © Aleksandr_Levon ,  CC BY-NC 4.0

Josta | Foto: © Aleksandr_Levon, CC BY-NC 4.0

Josta  |  Foto:  © Vladimir Bryukhov ,  CC BY-NC 4.0

Josta | Foto: © Vladimir Bryukhov, CC BY-NC 4.0

Josta  |  Foto:  © Vladimir Bryukhov ,  CC BY-NC 4.0

Josta | Foto: © Vladimir Bryukhov, CC BY-NC 4.0

Josta  |  Foto:  © Vladimir Bryukhov ,  CC BY-NC 4.0
Josta  |  Foto:  © Vladimir Bryukhov ,  CC BY-NC 4.0
Josta  |  Foto:  © Vladimir Bryukhov ,  CC BY-NC 4.0
Josta  |  Foto:  © Tatiana Strus ,  CC BY 4.0
10
Fotogalerie

Josta

(latinsky: Ribes nidigrolaria, slovensky: josta )
Čeleď: meruzalkovité (latinsky: Grosssulariaceae)
Právě kvete Keř
Josta je beztrnný keř, kříženec černého rybízu a angreštu (květy černého rybízu byly opyleny pylem z květů angreštu). Vyšlechtěn byl roku 1977 v tehdejší Německé demokratické republice, v současnosti existuje několik kultivarů. Plody mívají různou barvu, velikost i chuť - záleží na původním kultivaru. Svým tvarem a velikostí se listy josty podobají spíše rybízu.

Nejdůležitější vlastnosti

Kvetení (duben až květen)
123456789101112
Zralost (červenec až srpen)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
bíláčervenádvoubarevná
Výška
do 2 m
Nároky na půdu
humózní, výživná, pH - neutrální
Tvar:
rozvětvený, vystoupavý, keř
List
laločnatý, lesklý, opadavý, řapíkatý, srdčitý
Atraktivita
plod, sklizeň, list, snadné pěstování

Použití

Plody josty se konzumují syrové nebo se z nich připravují například marmelády a džemy, šťávy, kompoty, sirupy i víno.

Ostatní vlastnosti

Plody josty připomínají svou chutí rybíz i angrešt a stejně jako oba tyto druhy obsahují vysoké množství vitaminu C.

Barva listu: zelená

Květ: Nálevkovité květy mají velikost kolem 0,5 centimetrů.

Plod: bobule

Další keře

Články odjinud