josta

josta
Latinsky: Ribes nidigrolaria
Slovensky: josta
Čeleď: meruzalkovité, Grosssulariaceae
Typ: keř
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Josta je beztrnný keř, kříženec černého rybízu a angreštu (květy černého rybízu byly opyleny pylem z květů angreštu). Vyšlechtěn byl roku 1977 v tehdejší Německé demokratické republice, v současnosti existuje několik kultivarů. Plody mívají různou barvu, velikost i chuť - záleží na původním kultivaru. Svým tvarem a velikostí se listy josty podobají spíše rybízu.

Výška: do 2 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý, keř

List: laločnatý, lesklý, opadavý, řapíkatý, srdčitý

Barva listu: zelená

Květ: Nálevkovité květy mají velikost kolem 0,5 centimetrů.

Barva květu: bílá, červená, dvoubarevná

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: plod, sklizeň, list, snadné pěstování

Použití: Plody josty se konzumují syrové nebo se z nich připravují například marmelády a džemy, šťávy, kompoty, sirupy i víno.

Ostatní: Plody josty připomínají svou chutí rybíz i angrešt a stejně jako oba tyto druhy obsahují vysoké množství vitaminu C.

Kvetení: duben až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |