jmelí bílé

jmelí bílé
Latinsky: Viscum album
Slovensky: Imelo biele
Čeleď: Jmelovité , Viscaceae
Typ: keř
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Jmelí bílé je stálezelený, vytrvalý, dvoudomý keřík, který na hostitelském stromu vytváří kulovitou korunu. Ta dosahuje v průměru až jednoho metru. Jedná se o poloparazita (odebírá svému hostiteli důležité minerální látky, ale současně mu dodává část látek, které ho chrání před živočišnými škůdci a před některými houbovými chorobami). Svými savými orgány (haustoriemi), připomínajícími kořínky, proroste kůrou hostitele a napojí se na jeho cévní systém.

Výška: 1 m

Tvar: rozvětvený, kulovitý, keř

List: dlouze vejčitý, obvejčitý, kožovitý, vstřícný

Barva listu: zelená, spodina světlejší

Květ: Květy jsou dvoudomé, drobné, čtyřčetné a nevýrazné. Samčí květy intenzivně voní.

Barva květu: žlutá/zlatá, zelená, dvoubarevná

Plod: bobule

Atraktivita: plod, vůně, dekorativní v zimě

Použití: Jmelí má léčebné účinky - používají se jen lodyhy a listy, bobule jsou jedovaté. Rostlina je spojena s Vánocemi, bývají jí přisuzovány magické schopnosti. Vikingové dokonce věřili, že jmelí dokáže křísit mrtvé.

Ostatní: Rozlišují se tři poddruhy jmelí bílého – jmelí bílé pravé, jedlové a borovicové. Jeho hostiteli bývají stromy starší, alespoň dvacetileté.

Kvetení: březen až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |