jitrocel prostřední

jitrocel prostřední
Latinsky: Plantago media
Slovensky: skorocel prostredný
Čeleď: jitrocelovité, Plantaginaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Jitrocel prostřední je trvalka tvořená 1 až 3 přízemními listovými růžicemi, v mládí hustě chlupatá. V našich podmínkách se vyskytuje roztroušeně až hojně.

Výška: 0,07-0,3 m

Tvar: přízemní růžice

List: eliptický, vejčitý, celokrajný, zubovitý, obvejčitý, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství jitrocelu prostředního vyrůstá ve formě hustých, válcovitých klasů, které jsou kratší než stvol. Jsou složeny z bělavých květů se světle fialovými tyčinkami.

Barva květu: bílá, modrá/fialová

Plod: tobolka

Nároky na půdu: písčitá, hlinitá, výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: list, snadné pěstování, k sušení

Použití: Jitrocel se používá už od dob antiky v lékařství: má protizánětlivé a antibiotické účinky, působí proti kašli. Přikládá se na rány. Bývá součástí čajových směsí. Také se využívá jako krmivo pro zvířata. Jeho konzumace zlepšuje jejich zdraví i vlastnosti mléka. Semena této rostliny slouží také jako krmení pro chovné druhy ptactva. Listy se přidávají v menším množství do polévek a omáček nebo se obalují ve sladkém či slaném těstíčku a smaží.

Ostatní: Jitrocel původně rostl na území Eurasie, později se rozšířil téměř po celém světě. V Severní Americe probíhal tento proces tak, že kolonizátoři nevědomky přenášeli jeho semena na svých botách. Indiáni z toho důvodu nazývali jitrocel stopou bílého muže.

Kvetení: květen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |