jitrocel prostřední

jitrocel prostřední
Latinsky: Plantago media
Slovensky: skorocel prostredný
Čeleď: jitrocelovité, Plantaginaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Jitrocel prostřední je trvalka tvořená 1 až 3 přízemními listovými růžicemi, v mládí hustě chlupatá. V našich podmínkách se vyskytuje roztroušeně až hojně.

Výška: 0,07-0,3 m

Tvar: přízemní růžice

List: eliptický, vejčitý, celokrajný, zubovitý, obvejčitý, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství jitrocelu prostředního vyrůstá ve formě hustých, válcovitých klasů, které jsou kratší než stvol. Jsou složeny z bělavých květů se světle fialovými tyčinkami.

Barva květu: bílá, modrá/fialová

Plod: tobolka

Nároky na půdu: písčitá, hlinitá, výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: list, snadné pěstování, k sušení

Použití: Jitrocel se používá už od dob antiky v lékařství: má protizánětlivé a antibiotické účinky, působí proti kašli. Přikládá se na rány. Bývá součástí čajových směsí. Také se využívá jako krmivo pro zvířata. Jeho konzumace zlepšuje jejich zdraví i vlastnosti mléka. Semena této rostliny slouží také jako krmení pro chovné druhy ptactva. Listy se přidávají v menším množství do polévek a omáček nebo se obalují ve sladkém či slaném těstíčku a smaží.

Ostatní: Jitrocel původně rostl na území Eurasie, později se rozšířil téměř po celém světě. V Severní Americe probíhal tento proces tak, že kolonizátoři nevědomky přenášeli jeho semena na svých botách. Indiáni z toho důvodu nazývali jitrocel stopou bílého muže.

Kvetení: květen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |