jitrocel prostřední

jitrocel prostřední
Latinsky: Plantago media
Slovensky: skorocel prostredný
Čeleď: jitrocelovité, Plantaginaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Jitrocel prostřední je trvalka tvořená 1 až 3 přízemními listovými růžicemi, v mládí hustě chlupatá. V našich podmínkách se vyskytuje roztroušeně až hojně.

Výška: 0,07-0,3 m

Tvar: přízemní růžice

List: eliptický, vejčitý, celokrajný, zubovitý, obvejčitý, opadavý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství jitrocelu prostředního vyrůstá ve formě hustých, válcovitých klasů, které jsou kratší než stvol. Jsou složeny z bělavých květů se světle fialovými tyčinkami.

Barva květu: bílá, modrá/fialová

Plod: tobolka

Nároky na půdu: písčitá, hlinitá, výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: list, snadné pěstování, k sušení

Použití: Jitrocel se používá už od dob antiky v lékařství: má protizánětlivé a antibiotické účinky, působí proti kašli. Přikládá se na rány. Bývá součástí čajových směsí. Také se využívá jako krmivo pro zvířata. Jeho konzumace zlepšuje jejich zdraví i vlastnosti mléka. Semena této rostliny slouží také jako krmení pro chovné druhy ptactva. Listy se přidávají v menším množství do polévek a omáček nebo se obalují ve sladkém či slaném těstíčku a smaží.

Ostatní: Jitrocel původně rostl na území Eurasie, později se rozšířil téměř po celém světě. V Severní Americe probíhal tento proces tak, že kolonizátoři nevědomky přenášeli jeho semena na svých botách. Indiáni z toho důvodu nazývali jitrocel stopou bílého muže.

Kvetení: květen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovocné stromy v zimě?

Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovo…

Na zahradě je stále co dělat. A nejen na ní, při přebírání uskladněného ovoce zakopneme o staré hrábě, což nám připomene, že je čas na údržbu nářadí, postarat se o vysazené stromy a začít se připravovat na jaro.

2.  1.  2018 |
Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Kiwi už se stalo běžnou součástí jídelníčku i u nás. Většinou známe jen to zelené, není však jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

3.  1.  2018 |