jetel prostřední

jetel prostřední
Latinsky: Trifolium medium
Slovensky: ďatelina prostredná
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Jetel prostřední je trvalka s listy na líci lysými a na rubu přitiskle chlupatými. U nás se vyskytuje roztroušeně až hojně s výjimkou nejsušších, nejteplejších oblastí, kde se mu nedaří.

Výška: 0,2-0,5 m

Tvar: poléhavý, rozvětvený, vystoupavý

List: eliptický, vejčitý, celokrajný, chlupatý, kopinatý, řapíkatý, vícečetný

Barva listu: zelená

Květ: Kulovité nebo vejcovité květní hlávky vyrůstají jednotlivě, jsou přisedlé či krátce stopkaté. Koruny jsou 2x delší než kalich a mají purpurově červenou až fialovou, výjimečně bílou barvu.

Barva květu: bílá, modrá/fialová, červená

Plod: lusk

Nároky na půdu: výživná

Nároky na půdu: pH: kyselé, zásadité

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, medonosné, sklizeň, list, rychlerostoucí, snadné pěstování, k sušení

Použití: Jetel prostřední je vhodný jako pícnina, která je odolná vůči virovým chorobám, padlí i těžké mechanizaci.

Ostatní: Listy jetele mají 3 lupeny, méně často i 4 - v tom případě se hovoří o čtyřlístku.

Kvetení: červen až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |