jetel plazivý

jetel plazivý
Latinsky: Trifolium repens
Slovensky: ďatelina plazivá
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Jetel plazivý je vytrvalá pícnina, která roste takřka po celé světě. Patří k medonosným rostlinám a často se vysévá ve směsi s travním semenem, protože dobře snáší sešlapávání.

Výška: 0,1-0,3 m

Tvar: poléhavý, plazivý

List: pilovitý, obvejčitý, řapíkatý, vícečetný

Barva listu: panašovaná, zelená

Květ: Květní hlávky vyrůstají na 20centimetrových stopkách jednotlivě, jsou kulovité, tvořené 40 až 80 květy. V průměru mají asi 2 centimetry. 8 až 13 milimetrů dlouhé květy jsou zbarveny bíle, krémově, řidčeji i růžově, po odkvětu jsou hnědé a sklánějí se.

Barva květu: bílá, krémová, růžová

Plod: lusk

Nároky na půdu: výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, medonosné, sklizeň, list, rychlerostoucí, snadné pěstování, k sušení

Použití: Jetel je významná pícnina, používá se čerstvý i sušený jako krmivo pro hospodářská zvířata. Cení se jako medonosná rostlina, obohacuje půdu o dusík. Používá se i v lidovém léčitelství při léčení průjmu, cukrovky, bronchitidy či revmatizmu, zevně slouží jako kožní dezinfekce. Listy se dají upravit jako špenát.

Ostatní: Listy jetele mají 3 lupeny, méně často i 4 - v tom případě se hovoří o čtyřlístku.

Kvetení: květen až říjen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |