jetel plazivý

jetel plazivý
Latinsky: Trifolium repens
Slovensky: ďatelina plazivá
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Jetel plazivý je vytrvalá pícnina, která roste takřka po celé světě. Patří k medonosným rostlinám a často se vysévá ve směsi s travním semenem, protože dobře snáší sešlapávání.
  • Výška: 0,1-0,3 m
  • Tvar: poléhavý, plazivý
  • List: pilovitý, obvejčitý, řapíkatý, vícečetný
  • Barva listu: panašovaná, zelená
  • Květ: Květní hlávky vyrůstají na 20centimetrových stopkách jednotlivě, jsou kulovité, tvořené 40 až 80 květy. V průměru mají asi 2 centimetry. 8 až 13 milimetrů dlouhé květy jsou zbarveny bíle, krémově, řidčeji i růžově, po odkvětu jsou hnědé a sklánějí se.
  • Barva květu: bílá, krémová, růžová
  • Plod: lusk
  • Nároky na půdu: výživná
  • Nároky na půdu: pH: zásadité
  • Nároky na světlo: polostín
  • Nároky na vlhkost: vyšší
  • Atraktivita: květ, medonosné, sklizeň, list, rychlerostoucí, snadné pěstování, k sušení
  • Použití: Jetel je významná pícnina, používá se čerstvý i sušený jako krmivo pro hospodářská zvířata. Cení se jako medonosná rostlina, obohacuje půdu o dusík. Používá se i v lidovém léčitelství při léčení průjmu, cukrovky, bronchitidy či revmatizmu, zevně slouží jako kožní dezinfekce. Listy se dají upravit jako špenát.
  • Ostatní: Listy jetele mají 3 lupeny, méně často i 4 - v tom případě se hovoří o čtyřlístku.
  • Kvetení: květen až říjen
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A