jetel luční

jetel luční
Latinsky: Trifolium pratense
Slovensky: ďatelina lúčna
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Jetel luční je vytrvalá pícnina, jejíž listy mají na líci bělavou nebo červenohnědou skvrnu ve tvaru půlměsíce. Na rubu jsou místy chlupaté a bez skvrny. Protože má jetel dlouhé korunní trubky, může ho opylovat jen hmyz s dlouhým sosákem (motýli, čmeláci).

Výška: 0,1-1 m

Tvar: poléhavý, rozvětvený, vystoupavý

List: vejčitý, celokrajný, pilovitý, chlupatý, řapíkatý, vícečetný

Barva listu: zelená, s kresbou

Květ: Kulovité květní hlávky o průměru 2 až 4 centimetry jsou tvořeny drobnými, souměrnými květy, které jsou oboupohlavné. Korunní lístky bývají červené, růžové nebo bílé.

Barva květu: bílá, růžová, červená

Plod: lusk

Nároky na půdu: výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, medonosné, sklizeň, list, rychlerostoucí, snadné pěstování, k sušení

Použití: Jetel je významná pícnina, používá se čerstvý i sušený jako krmivo pro hospodářská zvířata. Cení se jako medonosná rostlina, obohacuje půdu o dusík. Používá se i v lidovém léčitelství při léčení průjmu, cukrovky, bronchitidy, rýmy, kašle či revmatizmu, pomáhá při problémech v období menopauzy, zevně slouží jako kožní dezinfekce. Listy se dají upravit jako špenát.

Ostatní: Listy jetele mají 3 lupeny, méně často i 4 - v tom případě se hovoří o čtyřlístku.

Kvetení: květen až říjen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |