jetel luční

jetel luční
Latinsky: Trifolium pratense
Slovensky: ďatelina lúčna
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Jetel luční je vytrvalá pícnina, jejíž listy mají na líci bělavou nebo červenohnědou skvrnu ve tvaru půlměsíce. Na rubu jsou místy chlupaté a bez skvrny. Protože má jetel dlouhé korunní trubky, může ho opylovat jen hmyz s dlouhým sosákem (motýli, čmeláci).

Výška: 0,1-1 m

Tvar: poléhavý, rozvětvený, vystoupavý

List: vejčitý, celokrajný, pilovitý, chlupatý, řapíkatý, vícečetný

Barva listu: zelená, s kresbou

Květ: Kulovité květní hlávky o průměru 2 až 4 centimetry jsou tvořeny drobnými, souměrnými květy, které jsou oboupohlavné. Korunní lístky bývají červené, růžové nebo bílé.

Barva květu: bílá, růžová, červená

Plod: lusk

Nároky na půdu: výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, medonosné, sklizeň, list, rychlerostoucí, snadné pěstování, k sušení

Použití: Jetel je významná pícnina, používá se čerstvý i sušený jako krmivo pro hospodářská zvířata. Cení se jako medonosná rostlina, obohacuje půdu o dusík. Používá se i v lidovém léčitelství při léčení průjmu, cukrovky, bronchitidy, rýmy, kašle či revmatizmu, pomáhá při problémech v období menopauzy, zevně slouží jako kožní dezinfekce. Listy se dají upravit jako špenát.

Ostatní: Listy jetele mají 3 lupeny, méně často i 4 - v tom případě se hovoří o čtyřlístku.

Kvetení: květen až říjen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |