jetel horský

jetel horský
Latinsky: Trifolium montanum
Slovensky: ďatelina horská
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Jetel horský je trvalá trsovitá rostlina, vyskytující se po území naší země roztroušeně až hojně, v horách výjimečně. Přízemní listy vytvářejí růžici, lodyžní lístky jsou na líci lysé a na rubu chlupaté, později olysalé.

Výška: 0,15-0,6 m

Tvar: přízemní růžice, vystoupavý

List: eliptický, vejčitý, celokrajný, pilovitý, dvojitě zubovitý, chlupatý, kopinatý, řapíkatý, vícečetný

Barva listu: zelená

Květ: 1,5 až 3 centimetry mající vejcovité nebo kulovité květní hlávky většinou vyrůstají po dvou a jsou dlouze stopkaté. Koruna je bílá až nažloutlá, po odkvětu hnědne.

Barva květu: bílá

Plod: lusk

Nároky na půdu: výživná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ, medonosné, list

Použití: Jetel horský obsahuje množství celulózy, a proto je tvrdý, tedy jako pícnina - na rozdíl od ostatních jetelů - nevhodný.

Kvetení: květen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |