jestřabina lékařská

jestřabina lékařská
Latinsky: Galega officinalis
Slovensky: jastrabina lekárska
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Jestřabina lékařská je snadno pěstovatelná rostlina. U nás se vyskytuje v teplejších a vlhčích oblastech, dříve se pěstovala jako pícnina, dnes převládá coby okrasná rostlina. Je medonosná.

Výška: 0,4-1,2 m

Tvar: trs

List: lichozpeřený, řapíkatý, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství vyrůstají na koncích větví a mají podobu hroznů složených z 6 až 58 květů. Podle odrůdy mohou mít barvu bílou, žlutou, krémovou, růžovou či fialovou.

Barva květu: bílá, krémová, růžová, modrá/fialová, žlutá/zlatá

Plod: lusk

Nároky na půdu: hlinitá, výživná

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, medonosné, plod, sklizeň, snadné pěstování, k sušení

Použití: Jestřabina se pěstuje jako okrasná a léčivá rostlina, v minulosti měla vyžití jako významná pícnina. Ke sběru je vhodná kvetoucí nať a plody, látky v nich obsažené snižují hladinu cukru v krvi, působí močopudně a zvyšují činnost mléčných žláz.

Kvetení: červenec až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |