Stinné dvorky, severní části zahrad a také místa před vyššími stromy snadno oživíte s pomocí vhodně vybraných stínomilných keřů. Poradím vám, podle jakých zásad je vybírat a co vzít při rozhodování v úvahu.
Holá místa v zahradě nedělají nikomu radost, někdy se ale nehodí pro pěstování klasických trvalek nebo keřů. Jak osázet takové prostory? Možná vám na jaře pomohou zkrášlit zahradu půdokryvné rostliny.
Nebaví vás práce na zahradě nebo na ni nemáte čas, a přesto nechcete mít kolem domu džungli či jen vybetonovaný plácek? Poradíme vám, jak se zakládá takzvaná bezúdržbová zahrada: starosti s ní budou, ale jen minimální.
Sklánějí větve až k zemi jako zelený vodopád, a třebaže jejich přívlastek v odborném názvu znamená smuteční nebo převislý (pendula), jsou oživením zahrad a poutají pozornost v každé roční době.
Podzimní dny jsou kratší, někdy i pošmournější, ale přesto se babí léto dokáže usmát a pozvat nás na výlet. Pojďte se s námi podívat do zámku a přilehlého parku ve Velkém Březně.
Zakrslé kultivary jehličnanů si získávají stále větší oblibu. Jsou vhodné pro osazování malých i větších moderních zahrádek, dobře se uplatní ve skalce a dají se s úspěchem pěstovat i v nádobách.
Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.
Bobulovité plody, jako je aronie, réva, zimolez, borůvky či muchovník, ale třeba i sladké hrušky a obyčejná rajčata, je potřeba při dozrávání ochránit před ptáky i hmyzem, kteří si na plodech také rádi pochutnají. Škodí i včely a vosy: naruší slupku plodů a ty pak začnou hnít. Jak tedy ochránit úrodu, aby pro pěstitele něco zbylo?
Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?
Poznáte hořké hřiby? Vypadají krásně, ale stačí jediný kousek a celá smaženice bude zkažená. A to v lepším případě! Po konzumaci jedovatých hřibů si totiž můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?
Jak nejlépe zpracovat zralé hrušky, které jsou sladké a šťavnaté, a stejně tak i hrušky mírně přezrálé, jež spadly z hrušně a jsou otlačené, případně i rozmáčknuté? Nejlepším řešením jsou hrušková povidla bez míchání: na přípravu nejsou nijak náročná.