jedle stejnobarvá

jedle stejnobarvá
Latinsky: Abies concolor
Slovensky: Jedľa srienistá
Čeleď: borovicovité, Pinaceae
Typ: strom
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Tato jedle tvoří řadu barevně či tvarově odlišných dřevin. Je to velmi oblíbený druh, u nějž je známo několik desítek kultivarů. Koruny jsou klasické vysoké a kuželovité, ale také nízké, jehlancovité, vřetenovité či poléhavé. Jehličí má různé barvy, ale ty pické pro něj je, že je velmi dlouhé a hustě posazené na větvi. Navíc jednoleté přírůsty bývají výrazně světlejší než zbytek větviček.

Výška: 0,25–30 m

Tvar: kulovitý, kónický, jehlancovitý, polokulovitý, vřetenovitý, strom

List: jehlicovitý, stálezelený

Barva listu: tmavě zelená

Plod: semeno s křídlem

Nároky na půdu: humózní

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: list, dekorativní v zimě

Použití: Pro svou nenáročnost a snadné pěstování je velmi oblíbená. Vyšší kultivary se hodí do parků. Nižší a kompaktnější ale potkáme snad v každé předzahrádce, parku, na skalkách či v trávnících. Tento druh jedle má nejširší využití mezi dřevinami.

Kvetení: březen až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |