jedle stejnobarvá

jedle stejnobarvá
Latinsky: Abies concolor
Slovensky: Jedľa srienistá
Čeleď: borovicovité, Pinaceae
Typ: strom
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Tato jedle tvoří řadu barevně či tvarově odlišných dřevin. Je to velmi oblíbený druh, u nějž je známo několik desítek kultivarů. Koruny jsou klasické vysoké a kuželovité, ale také nízké, jehlancovité, vřetenovité či poléhavé. Jehličí má různé barvy, ale ty pické pro něj je, že je velmi dlouhé a hustě posazené na větvi. Navíc jednoleté přírůsty bývají výrazně světlejší než zbytek větviček.

Výška: 0,25–30 m

Tvar: kulovitý, kónický, jehlancovitý, polokulovitý, vřetenovitý, strom

List: jehlicovitý, stálezelený

Barva listu: tmavě zelená

Plod: semeno s křídlem

Nároky na půdu: humózní

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: list, dekorativní v zimě

Použití: Pro svou nenáročnost a snadné pěstování je velmi oblíbená. Vyšší kultivary se hodí do parků. Nižší a kompaktnější ale potkáme snad v každé předzahrádce, parku, na skalkách či v trávnících. Tento druh jedle má nejširší využití mezi dřevinami.

Kvetení: březen až květen

Přečtěte si

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |