jedle balsamová

jedle balsamová
Latinsky: Abies balsamea
Slovensky: Jedľa balzamová
Čeleď: borovicovité, Pinaceae
Typ: strom
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Velmi atraktivní jedle existující asi ve dvaceti různých kultivarech. Tvar koruny může být přísně kuželovitý, polokulovitý nebo plochý poléhavý. Podle kultivaru se hodí jako solitér, půdopokryvná dřevina či živý plot.

Výška: 0,5–30 m

Tvar: poléhavý, kónický, polokulovitý, strom

List: jehlicovitý, stálezelený

Barva listu: tmavě zelená, červená/fialová, stříbrná/šedá, dvoubarevná

Plod: semeno s křídlem

Nároky na půdu: propustná, humózní

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: list, dekorativní v zimě

Použití: Strom je poměrně vysoký a koruna široká, hodí se tedy jako solitér do parků a větších zahrad.

Ostatní: Tvoří řadu kultivarů se zakrslou korunou a poléhavým růstem až po vysoké stromy.Šištice jsou velmi efektní, jsou neopadavé, rozpadají se na stromě na jednotlivé šupiny, přičemž střední vřetena šištice zůstávají na větvích.

Kvetení: březen až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |