jalovec obecný

jalovec obecný
Latinsky: Juniperus communis
Slovensky: Borievka obyčajná
Čeleď: cypřišovité, Cupressaceae
Typ: keř
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Naše původní dřevina z karpatských oblastí byla vyšlechtěna do mnoha kultivarů. Původní tvar koruny je štíhlý sloupovitý. Většina kultivarů má podobný tvar, ale existují také poléhavé a půdopokryvné formy. Jehličí je extrémně pichlavé a bývá ve východních částech Moravy využíváno při Velikonocích.
  • Výška: 0,5–20 m
  • Tvar: poléhavý, kónický, sloupovitý, keř, štíhlý
  • List: jehlicovitý, stálezelený
  • Barva listu: zelená, modrá, žlutá/zlatá
  • Květ: šištice
  • Barva květu: modrá/fialová
  • Plod: semeno s křídlem
  • Nároky na půdu: humózní
  • Nároky na půdu: pH: kyselé
  • Nároky na světlo: plné slunce až polostín
  • Nároky na vlhkost: vyšší
  • Atraktivita: list
  • Použití: Je to oblíbený keř či strom parků, zahrad a hřbitovů. Jeho jehličí je dosti pichlavé. Barevně kontrastuje s ostatními dřevinami.
  • Ostatní: Koruna bývá velmi hustá a je častým hnizdištěm ptáků. Jehličí je velmi pichlavé a na severovýchodní Moravě se používá jako náhrada klasické vrbové pomlázky. Šištice bývají dužnaté a rádi je pojídají ptáci. V kuchyni se používají při vaření jako jalovčinky.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |