ibišek konopovitý

ibišek konopovitý
Latinsky: Hibiscus cannabinus
Slovensky: ibištek kenaf
Čeleď: slézovité, Malvaceae
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Ibišek konopovitý, známý také jako ibišek konopný, proskurník konopný, bombajské konopí či kenaf je jednoletá, případně krátce vytrvalá užitková rostlina s výraznými květy a vzpřímeným, lehce ostnitým stonkem, který v dolní části dřevnatí. Pochází patrně z Indonésie.

Výška: 1-4 m

List: vejčitý, laločnatý, chlupatý, řapíkatý

Barva listu: tmavě zelená

Květ: Pětičetné květy vyrůstají v úžlabích listů na krátkých stopkách buď jednotlivě, nebo ve svazečcích. Dosahují průměru od 8 do 15 cm, jsou bílé, případně nažloutlé či purpurově červené, v ústí mají výraznou červenou skvrnu.

Barva květu: bílá, červená, dvoubarevná

Plod: tobolka

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce

Atraktivita: květ, plod, sklizeň, list, k sušení

Použití: Ibišek konopovitý se pěstuje jako užitková rostlina pro stonky, které poskytují pevné vlákno odolné proti hnilobě - kenaf. Vyrábí se z něj provazy, lana, pytlovina, sítě, ubrusy, rohože, bytový textil, papír, karton i stavební materiál. Ze semen ze získává olej, který se uplatňuje hlavně v průmyslu, ale i při vaření. Mladé listy se dají připravit jako špenát, jedlé jsou i květy.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |