hlaváček jarní

hlaváček jarní
Latinsky: Adonis vernalis
Slovensky: Hlaváčik jarný
Čeleď: Ranunculaceae, pryskyřníkovité
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Vytrvalá rostlina pocházející z Eurasie roste na slunných travnatých či kamenitých stráních, stepních loukách a v borových lesích. V oblibě ji mají i zahrádkáři. Existuje asi 11 druhů hlaváčků, přičemž hlaváček jarní je z nich nejznámější.

Výška: 0,1-0,5 m

Tvar: trs

List: nitkovitý, zpeřený, přisedlý

Barva listu: zelená

Květ: Na lodyze vyrůstá nápadně velký květ mající asi 7 cm v průměru s 20 světlými okvětními lístky a 5 kališními lístky. Květy se žlutými prašníky jsou jednotlivé, přímé.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: nažka

Nároky na půdu: písčitá, lehká

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ

Použití: Hodí se do skalek a slunnějších zahradních partií. Pro svůj obsah glykosidů, jež silně působí na srdeční svalstvo, je využíván ve zdravotnictví. Domácí léčba se nedoporučuje, při nesprávném dávkování může hlaváček způsobit trvalé poškození zdraví, případně smrt. Krom toho je jeho sběr zákonem zakázán, jedná se totiž o ohrožený druh.

Ostatní: Latinské jméno dostal hlaváček po mýtické postavě královského potomka Adonise, proslulého svou krásou, jenž byl milencem bohyní Afrodity a Persefony.

Kvetení: duben až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |