hlaváček jarní

hlaváček jarní
Latinsky: Adonis vernalis
Slovensky: Hlaváčik jarný
Čeleď: Ranunculaceae, pryskyřníkovité
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Vytrvalá rostlina pocházející z Eurasie roste na slunných travnatých či kamenitých stráních, stepních loukách a v borových lesích. V oblibě ji mají i zahrádkáři. Existuje asi 11 druhů hlaváčků, přičemž hlaváček jarní je z nich nejznámější.

Výška: 0,1-0,5 m

Tvar: trs

List: nitkovitý, zpeřený, přisedlý

Barva listu: zelená

Květ: Na lodyze vyrůstá nápadně velký květ mající asi 7 cm v průměru s 20 světlými okvětními lístky a 5 kališními lístky. Květy se žlutými prašníky jsou jednotlivé, přímé.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: nažka

Nároky na půdu: písčitá, lehká

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: květ

Použití: Hodí se do skalek a slunnějších zahradních partií. Pro svůj obsah glykosidů, jež silně působí na srdeční svalstvo, je využíván ve zdravotnictví. Domácí léčba se nedoporučuje, při nesprávném dávkování může hlaváček způsobit trvalé poškození zdraví, případně smrt. Krom toho je jeho sběr zákonem zakázán, jedná se totiž o ohrožený druh.

Ostatní: Latinské jméno dostal hlaváček po mýtické postavě královského potomka Adonise, proslulého svou krásou, jenž byl milencem bohyní Afrodity a Persefony.

Kvetení: duben až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |