heřmánek pravý

heřmánek pravý
Latinsky: Matricaria chamomilla
Slovensky: rumanček pravý
Čeleď: hvězdicovité, Asteraceae
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Příjemně aromaticky vonící rostlina s přímým větveným stonkem. Vyskytuje se v Evropě, Asii, Severní a Jižní Americe, severní Africe i Austrálii. U nás roste hojně, ale postupně ubývá. Pěstuje se jako léčivka. Heřmánek je rostlinou jednoletou, dokáže však přezimovat v přízemní růžici a vydrží na stanovišti tři roky.

Výška: až 0,5 m

List: zpeřený, s úkrojky, obvejčitý, lysý, opadavý, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Do latě uspořádáné úbory se zlatožlutými trubkovitými a bílými jazykovitými květy. Květní lůžko je duté a vypouklé.

Barva květu: bílá, žlutá/zlatá

Plod: nažka

Nároky na půdu: propustná, humózní, hlinitá

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: sucho

Atraktivita: květ, vůně, snadné pěstování, k sušení

Použití: Především v lékařství (uvolňuje křeče, působí dezinfekčně a protizánětlivě, je vhodný k pocení, zklidňuje a posiluje), dále v kosmetice (urychluje tvorbu jizev, zesvětluje vlasy).

Ostatní: Bývá zaměňován s rmenem rolním, který také patří do čeledi hvězdicovitých. Od něj se liší jednak dutým, vyklenutým květním lůžkem, druhak typickou vůní.

Kvetení: květen až říjen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |