gastérie

gastérie
Latinsky: Gasteria
Slovensky: gastéria
Čeleď: liliovité, Liliaceae
Typ: pokojová rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Rod gastérií pochází z Jižní Afriky a patří do něj na osmdesát druhů. Tyto sukulentní pokojové rostliny se podobají známějším aloe (patří do stejné čeledi). Gastérie postupně mohutnějí a vytvářejí kmen. Jejich zelenobíle skvrnité listy narůstají v páru vějířovitě na dvě strany, později se stáčejí do spirály. Povrch některých druhů je hladký a lesklý, jiné mají listy drsné a hrbolkaté. Mezi nejznámější druhy patří: Gasteria liliputana, Gasteria maculata, Gasteria verrucosa, Gasteria acinacifolia, Gasteria bicolor, Gasteria sulcata, Gasteria armstrongii, Gasteria glomerata, Gasteria elephiae.
  • Výška: podle druhu 0,15-0,5 m
  • List: mečovitý, trojlaločný, trojčetný
  • Barva listu: zelená, dvoubarevná, skvrnitá
  • Květ: Drobné květy gastérií vyrůstají na vrcholcích dlouhých tenkých stvolů. Uspořádány jsou v hroznech a nejčastěji bývají bílé nebo načervenalé.
  • Barva květu: bílá, červená
  • Nároky na půdu: písčitá, hlinitá
  • Nároky na půdu: pH: neutrální
  • Nároky na světlo: plné slunce až polostín
  • Nároky na vlhkost: sucho
  • Atraktivita: květ, list, dekorativní v zimě, snadné pěstování
  • Použití: Nenáročná pokojová rostlina, která dobře snáší suchý vzduch.
  • Ostatní: Gastérie mají rády letnění, ale je třeba chránit je před přímými slunečními paprsky. Nadměrná zálivka bývá příčinou vadnutí a uhnívání listů.
  • Kvetení: duben až srpen
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A