gastérie

gastérie
Latinsky: Gasteria
Slovensky: gastéria
Čeleď: liliovité, Liliaceae
Typ: pokojová rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Rod gastérií pochází z Jižní Afriky a patří do něj na osmdesát druhů. Tyto sukulentní pokojové rostliny se podobají známějším aloe (patří do stejné čeledi). Gastérie postupně mohutnějí a vytvářejí kmen. Jejich zelenobíle skvrnité listy narůstají v páru vějířovitě na dvě strany, později se stáčejí do spirály. Povrch některých druhů je hladký a lesklý, jiné mají listy drsné a hrbolkaté. Mezi nejznámější druhy patří: Gasteria liliputana, Gasteria maculata, Gasteria verrucosa, Gasteria acinacifolia, Gasteria bicolor, Gasteria sulcata, Gasteria armstrongii, Gasteria glomerata, Gasteria elephiae.

Výška: podle druhu 0,15-0,5 m

List: mečovitý, trojlaločný, trojčetný

Barva listu: zelená, dvoubarevná, skvrnitá

Květ: Drobné květy gastérií vyrůstají na vrcholcích dlouhých tenkých stvolů. Uspořádány jsou v hroznech a nejčastěji bývají bílé nebo načervenalé.

Barva květu: bílá, červená

Nároky na půdu: písčitá, hlinitá

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: sucho

Atraktivita: květ, list, dekorativní v zimě, snadné pěstování

Použití: Nenáročná pokojová rostlina, která dobře snáší suchý vzduch.

Ostatní: Gastérie mají rády letnění, ale je třeba chránit je před přímými slunečními paprsky. Nadměrná zálivka bývá příčinou vadnutí a uhnívání listů.

Kvetení: duben až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |