fíkovník (smokvoň)

fíkovník (smokvoň)
Latinsky: Ficus carica
Slovensky: Figovník obyčajný
Čeleď: morušovníkovité, Moraceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Smovkoň je úrodný strom či keř, jehož plody se po celá tisíciletí s oblibou konzumují. U nás se může pěstovat trvale na venkovním prostranství jen v nejteplejších oblastech, slouží k tomu sepciální kultivary plodící bez opylení. Mnohdy se ale v nádobách pěstují odrůdy přezimující v místnostech s nízkými teplotami. Fíkovník je opadavá dřevina.

Výška: 0,5–3 m

Tvar: keř

List: laločnatý, velký, lesklý, kožovitý

Barva listu: zelená

Květ: jedná se o tzv. sykonium - květenství tvořené zdužnatělým květním lůžkem, jež v sobě uzavírá květy a pak semena; opylována jsou speciálním druhem vosičky, která proleze dovnitř sykonia malým otvůrkem

Barva květu: modrá/fialová, červená, zelená

Plod: nažka

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Použití: Slouží sice k letní dekoraci teras, ale většinou se využívá k produkci čerstvých fíků. Listy jsou výrazně laločnaté, v zahradách a parcích nápadné.

Ostatní: Fíkovník snáší dobře řez a také zimní teploty mezi 0 až 8 stupni Celsia. Pro dozrání plodů vyžaduje přímé letní slunce.

Kvetení: duben až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |