fíkovník (smokvoň)

fíkovník (smokvoň)
Latinsky: Ficus carica
Slovensky: Figovník obyčajný
Čeleď: morušovníkovité, Moraceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Smovkoň je úrodný strom či keř, jehož plody se po celá tisíciletí s oblibou konzumují. U nás se může pěstovat trvale na venkovním prostranství jen v nejteplejších oblastech, slouží k tomu sepciální kultivary plodící bez opylení. Mnohdy se ale v nádobách pěstují odrůdy přezimující v místnostech s nízkými teplotami. Fíkovník je opadavá dřevina.

Výška: 0,5–3 m

Tvar: keř

List: laločnatý, velký, lesklý, kožovitý

Barva listu: zelená

Květ: jedná se o tzv. sykonium - květenství tvořené zdužnatělým květním lůžkem, jež v sobě uzavírá květy a pak semena; opylována jsou speciálním druhem vosičky, která proleze dovnitř sykonia malým otvůrkem

Barva květu: modrá/fialová, červená, zelená

Plod: nažka

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Použití: Slouží sice k letní dekoraci teras, ale většinou se využívá k produkci čerstvých fíků. Listy jsou výrazně laločnaté, v zahradách a parcích nápadné.

Ostatní: Fíkovník snáší dobře řez a také zimní teploty mezi 0 až 8 stupni Celsia. Pro dozrání plodů vyžaduje přímé letní slunce.

Kvetení: duben až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |