fiala šedá

fiala šedá
Latinsky: Matthiola incana
Slovensky: fiala sivá
Čeleď: brukvovité, Brassicaceae
Typ: letnička
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Fiala šedá, známá také jako fiala letní či lekvoj, pochází ze Středomoří. Ve své domovině má formu trvalky polokeřovitého charakteru, u nás se chová a pěstuje jako letnička, jen výjimečně v teplejších oblastech při mírné zimě přežije do dalšího roku. Většinou se kultivary fial dělí na jednovýhonové a větvené. Pro všechny jsou typické po vanilce omamně vonící květy jasných zářivých nebo jemných pastelových barev. Latinský název Matthiola získala rostlina na počest renesančního botanika Matthioliho, autora známého herbáře.

Výška: 0,2-0,7 m

List: celokrajný, opadavý

Barva listu: zelená, stříbrná/šedá

Květ: Původně čtyřčetné květy vyrůstají v koncových řídkých hroznech. Korunní lístky plnokvětých kultivarů bývají pomnožené přeměnou tyčinek, někdy i pestíků.

Barva květu: bílá, růžová, modrá/fialová, červená, žlutá/zlatá

Plod: šešule

Nároky na půdu: humózní, písčitá, lehká, hlinitá

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list, vůně, snadné pěstování, květy k řezu

Použití: Vyšší jednovýhonové formy fialy šedé se pěstují k řezu. Do volné půdy i k řezu se hodí polovysoké rozvětvené formy. Ještě nižší kultivary lze vysazovat k okrajům letničkových a trvalkových záhonů, do truhlíků nebo jiných nádob. Květy všech letních fial jsou jedlé, chutí připomínají jemné ředkvičky. Dají se s nimi ozdobit obložené chlebíčky, je možné nasekat je do sýrových pomazánek nebo celé zamíchat do zeleninového salátu. Za syrova slouží také jako jedlá ozdoba pečeného masa. Jako řezané květiny jsou letní fialy jedinečné nejen pro svou jemnou vůni. Ve váze vydrží až dva týdny pokud jim ob den vyměníte vodu.

Ostatní: Z výsevu se získají rostliny s květy jednoduchými i plnými, ale sterilními. Semenáčky se od sebe dají velmi dobře rozeznat: plnokvěté formy mají lístky světle zelené, jednoduché fialy jsou s šedozelenými lístky.

Kvetení: červen až srpen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |