fenykl obecný

fenykl obecný
Latinsky: Foeniculum vulgare
Slovensky: fenikel obyčajný
Čeleď: miříkovité, Apiaceae
Typ: zelenina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Fenykl je léčivá trvalka, která se pěstuje jako letnička nebo dvouletka. Podobá se kopru. Oblíbený je také jeho kultivar Foeniculum vulgare var. azoricum (syn. var. dulce) s jedlými zdužnatělými spodními částmi stonků a s řapíky.

Výška: 0,5-1,5 m

Tvar: rozvětvený, vystoupavý

List: zpeřený, s úkrojky, opadavý, řapíkatý, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: Okolíky jsou složeny z 6 až 8 okolíčků s různě dlouhými stopkami, každý okolíček obsahuje 15 až 20 květů. Ty jsou oboupohlavné a mají žlutou barvu.

Barva květu: žlutá/zlatá

Plod: dvojnažka s křídlem

Nároky na půdu: propustná

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, plod, sklizeň, list, vůně, k sušení

Použití: Plody fenyklu se používají jako koření k dochucení slaných i sladkých pokrmů. Mají typickou vůni a lehce štiplavou, nasládlou chuť. V kuchyni se uplytňují i listy a u řapíkátého fenyklu i řapíky a spodní části stonků. Fenykl uvolňuje hladké svalstvo, působí proti nachlazení, kašli a nadýmání, je močopudný, podporuje tvorbu mateřského mléka. Podává se ve formě nálevu nebo silice. Při kašli je vhodná inhalace fenyklových par.

Kvetení: červenec až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |