divizna velkokvětá

divizna velkokvětá
Latinsky: Verbascum thapsiforme
Slovensky: Divozel úhl'adný
Čeleď: Scrophulariaceae, krtičníkovité
Typ: dvouletka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Tuto statnou rostlinu najdeme téměř po celé Evropě. Z vlnatě chlupaté růžice listů vyrůstají vysoká květenství. Stonkové listy jsou zvláštní tím, že rostou sbíhavě až k nejbližšímu spodnímu listu.

Výška: 2 m

Tvar: přízemní růžice, štíhlý

List: jednoduchý, velký, střídavý

Barva listu: zelená

Květ: ve 2-7květých svazečcích v jednoduchém klasu, rostlina vykvétá v létě dopoledne

Barva květu: žlutá/zlatá

Nároky na půdu: neúrodná, písčitá

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: sucho

Atraktivita: květ, list, snadné pěstování, k sušení

Použití: Květy se užívají k rozpouštění hlenů a zmírnění dráždění. Suchou lodyhu můžeme namočit do oleje, a vyrobit tak dlouho hořící pochodeň.

Ostatní: Léčivé účinky mají pouze druhy mající žluté tyčinky, nikoli fialové.

Kvetení: květen až září

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |