devětsil lékařský

devětsil lékařský
Latinsky: Petasites hybridus
Slovensky: deväťsil lekársky
Čeleď: Asteraceae, hvězdnicovité
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Vytrvalá bylina rostoucí v Evropě, Asii a Severní Americe na vlhkých místech. Typický je pro ni silný oddenek, který na jaře vyhání jednoduché šupinaté stvoly, jež jsou ukončeny hroznem květů nebo latou. Listy se objevují až po odkvětu a jsou jedny z největších mezi rostlinami vyskytujícími se běžně v Česku.

Výška: v době květu 0,4 m, v době tvorby plodu 1 m

Tvar: přízemní růžice

List: zubovitý, srdčitý

Barva listu: zelená, stříbrná/šedá

Květ: Rostlina má dvoudomé květy uspořádané v hustých hroznovitých úborech, samčí jsou dvojnásobné oproti samičím a na delších stopkách.

Barva květu: bílá, růžová

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list

Použití: Sbírá se oddenek, někdy i květ a list. Bylina se používá k utišení dráždivého kašle, při křečích hladkého svalstva a při bolestivém nebo obtížném močení. Lze ji smíchat s medem, vínem, ovesnými vločkami. Zevně se používá na křečové žíly, rány, které se špatně hojí, a na hemoroidy.

Ostatní: Devětsil nepříjemně páchne. Jeho latinský název je odvozen z řeckého petasos, což je široký klobouk. To proto, že velkými listy devětsilu si lidé chránívali hlavy před sluncem.

Kvetení: březen až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |