devětsil lékařský

devětsil lékařský
Latinsky: Petasites hybridus
Slovensky: deväťsil lekársky
Čeleď: Asteraceae, hvězdnicovité
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko
  • Popis: Vytrvalá bylina rostoucí v Evropě, Asii a Severní Americe na vlhkých místech. Typický je pro ni silný oddenek, který na jaře vyhání jednoduché šupinaté stvoly, jež jsou ukončeny hroznem květů nebo latou. Listy se objevují až po odkvětu a jsou jedny z největších mezi rostlinami vyskytujícími se běžně v Česku.
  • Výška: v době květu 0,4 m, v době tvorby plodu 1 m
  • Tvar: přízemní růžice
  • List: zubovitý, srdčitý
  • Barva listu: zelená, stříbrná/šedá
  • Květ: Rostlina má dvoudomé květy uspořádané v hustých hroznovitých úborech, samčí jsou dvojnásobné oproti samičím a na delších stopkách.
  • Barva květu: bílá, růžová
  • Nároky na světlo: plné slunce až polostín
  • Nároky na vlhkost: vyšší
  • Atraktivita: květ, list
  • Použití: Sbírá se oddenek, někdy i květ a list. Bylina se používá k utišení dráždivého kašle, při křečích hladkého svalstva a při bolestivém nebo obtížném močení. Lze ji smíchat s medem, vínem, ovesnými vločkami. Zevně se používá na křečové žíly, rány, které se špatně hojí, a na hemoroidy.
  • Ostatní: Devětsil nepříjemně páchne. Jeho latinský název je odvozen z řeckého petasos, což je široký klobouk. To proto, že velkými listy devětsilu si lidé chránívali hlavy před sluncem.
  • Kvetení: březen až květen
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |