devětsil lékařský

devětsil lékařský
Latinsky: Petasites hybridus
Slovensky: deväťsil lekársky
Čeleď: Asteraceae, hvězdnicovité
Typ: trvalka
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Vytrvalá bylina rostoucí v Evropě, Asii a Severní Americe na vlhkých místech. Typický je pro ni silný oddenek, který na jaře vyhání jednoduché šupinaté stvoly, jež jsou ukončeny hroznem květů nebo latou. Listy se objevují až po odkvětu a jsou jedny z největších mezi rostlinami vyskytujícími se běžně v Česku.

Výška: v době květu 0,4 m, v době tvorby plodu 1 m

Tvar: přízemní růžice

List: zubovitý, srdčitý

Barva listu: zelená, stříbrná/šedá

Květ: Rostlina má dvoudomé květy uspořádané v hustých hroznovitých úborech, samčí jsou dvojnásobné oproti samičím a na delších stopkách.

Barva květu: bílá, růžová

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list

Použití: Sbírá se oddenek, někdy i květ a list. Bylina se používá k utišení dráždivého kašle, při křečích hladkého svalstva a při bolestivém nebo obtížném močení. Lze ji smíchat s medem, vínem, ovesnými vločkami. Zevně se používá na křečové žíly, rány, které se špatně hojí, a na hemoroidy.

Ostatní: Devětsil nepříjemně páchne. Jeho latinský název je odvozen z řeckého petasos, což je široký klobouk. To proto, že velkými listy devětsilu si lidé chránívali hlavy před sluncem.

Kvetení: březen až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Kuchyňské linky 2019: Co je aktuálně in při zařizování nové kuchyně?

Kuchyňské linky 2019: Co je aktuálně in při z…

Bílé barvě v kuchyni odzvonilo, nahradila ji šedá. Na skříňky se vrátily úchytky a prosklené skříňky už nejsou jen v horní části linky. Moderní kuchyně se navíc stále častěji propojují s obývákem.

1.  9.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro podzimní balkón

Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro p…

Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které odolají plískanicím a prvním mrazíkům. Poradíme vám, jak prázdné truhlíky rozzářit, aby byl balkón hřejivý a útulný.

3.  9.  2019 |