Cymbidium

Cymbidium
Latinsky: Cymbidium
Čeleď: vstavačovité, Orchidaceae
Typ: rostliny pro balkon a nádoby
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Český název člunatec. Sympodiální orchidej původem z Asie a Austrálie. Chladnomilné druhy z horských oblastí jsou robustnější, terestrické. Subtilnější teplomilná nížinná Cymbidia rostou většinou epifyticky. Cibulovitá pahlíza nese množství zelených listů.

Výška: do 1 m

List: tuhý, stálezelený, řemenovitý, úzký, dlouhý

Barva listu: zelená

Květ: Symetrický, pevný, voskovitý, trvanlivý, vzácně vonný, tvořený třemi vnějšími lístky (sepaly) a třemi vnitřními (petaly). Střední petal je přeměněn v pysk, jenž se člunkovitým tvarem (odtud název rostliny) a obvykle i barvou liší od ostatních květních lístků. Květenství je tvořeno bohatými vzpřímenými, či převislými hrozny květů.

Barva květu: bílá, krémová, růžová, červená, žlutá/zlatá, zelená, dvoubarevná

Nároky na půdu: propustná, humózní, lehká

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, dekorativní v zimě

Použití: Atraktivní květy k řezu, okrasná rostlina do zimních zahrad a chladnějších prostor.

Ostatní: Běžně prodávané hybridy patří mezi snadno pěstovatelné chladnomilné orchideje. K indukci květu je ve vegetačním období nutný výrazný pokles mezi denní a noční teplotou, zvýšení zálivky a pravidelné hnojení. Ideální je letnění v polostínu. Zimní teploty by se měly pohybovat pod 18 stupni Celsia, při vyšších teplotách hrozí opad květů.

Kvetení: říjen až květen

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |