Pěstitelé pokojových květin každoročně řeší, jak nejlépe rostliny přezimovat. Nabízíme vám přehled, které pokojové rostliny potřebují světlo a teplo či zda jim prospěje nízká teplota či dokonce tma.
Nároky pokojovek se liší podle toho, odkud pocházejí – pro snadnější postup péče si je rozdělíme do tří skupin, kdy každé vyhovuje jiná zálivka i teplota. Připomeneme si také, co dělat s případnými škůdci.
Zimní zahrada je oázou klidu, v níž se chcete kochat květinami. Těm se ale nepovede dobře, budete-li je pěstovat v nevhodném typu stavby. Doporučíme vám proto, jak kombinovat druhy rostlin s variantami zimních zahrad.
Byli jste pro kus nábytku v Ikea a neodolali skvostně vypadajícím pokojovým rostlinám? Co ale s nimi, aby byly nadále stále tak hezké?
Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.
Bobulovité plody, jako je aronie, réva, zimolez, borůvky či muchovník, ale třeba i sladké hrušky a obyčejná rajčata, je potřeba při dozrávání ochránit před ptáky i hmyzem, kteří si na plodech také rádi pochutnají. Škodí i včely a vosy: naruší slupku plodů a ty pak začnou hnít. Jak tedy ochránit úrodu, aby pro pěstitele něco zbylo?
Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?
Poznáte hořké hřiby? Vypadají krásně, ale stačí jediný kousek a celá smaženice bude zkažená. A to v lepším případě! Po konzumaci jedovatých hřibů si totiž můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?
Jak nejlépe zpracovat zralé hrušky, které jsou sladké a šťavnaté, a stejně tak i hrušky mírně přezrálé, jež spadly z hrušně a jsou otlačené, případně i rozmáčknuté? Nejlepším řešením jsou hrušková povidla bez míchání: na přípravu nejsou nijak náročná.