čočka jedlá

čočka  jedlá
Latinsky: Lens culinaris
Slovensky: šošovica jedlá
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: luštěnina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Čočka jedlá pochází z Přední Asie a patří mezi nejstarší kulturní plodiny. Lusk obsahuje jedno až dvě semena, která se tvarově podobají disku. Různé odrůdy se liší barvou (žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená, černá). a velikostí (čočka drobnozrnná má průměr semen do pěti milimetrů, velkozrnná od pěti milimetrů).

Výška: 0,4 m

Tvar: poléhavý, rozvětvený

List: sudozpeřený, chlupatý, opadavý, střídavý, čárkovitý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství tvoří chudé, nejčastěji 2–3květé hrozny, vyrůstající z paždí listů; kalich má dlouhé štětinovitě tenké cípy, koruna je o něco kratší, bílá nebo světle modrá, fialově žilkovaná.

Barva květu: bílá, modrá/fialová

Plod: lusk

Nároky na půdu: propustná, písčitá, lehká, hlinitá

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Z čočky se připravuje samostatné jídlo, vynikající je také jako příloha. Dá se přidat do salátů, pomazánek a polévek. Slámu z čočky a lze využít při výrobě krmných směsí pro hospodářská zvířata.

Ostatní: Pro strávníky, kteří mají problémy s nadýmáním, je vhodnější jíst čočku syrovou, ovšem naklíčenou.

Kvetení: červen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovocné stromy v zimě?

Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovo…

Na zahradě je stále co dělat. A nejen na ní, při přebírání uskladněného ovoce zakopneme o staré hrábě, což nám připomene, že je čas na údržbu nářadí, postarat se o vysazené stromy a začít se připravovat na jaro.

2.  1.  2018 |
Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Kiwi už se stalo běžnou součástí jídelníčku i u nás. Většinou známe jen to zelené, není však jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

3.  1.  2018 |