čočka jedlá

čočka  jedlá
Latinsky: Lens culinaris
Slovensky: šošovica jedlá
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: luštěnina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Čočka jedlá pochází z Přední Asie a patří mezi nejstarší kulturní plodiny. Lusk obsahuje jedno až dvě semena, která se tvarově podobají disku. Různé odrůdy se liší barvou (žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená, černá). a velikostí (čočka drobnozrnná má průměr semen do pěti milimetrů, velkozrnná od pěti milimetrů).

Výška: 0,4 m

Tvar: poléhavý, rozvětvený

List: sudozpeřený, chlupatý, opadavý, střídavý, čárkovitý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství tvoří chudé, nejčastěji 2–3květé hrozny, vyrůstající z paždí listů; kalich má dlouhé štětinovitě tenké cípy, koruna je o něco kratší, bílá nebo světle modrá, fialově žilkovaná.

Barva květu: bílá, modrá/fialová

Plod: lusk

Nároky na půdu: propustná, písčitá, lehká, hlinitá

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Z čočky se připravuje samostatné jídlo, vynikající je také jako příloha. Dá se přidat do salátů, pomazánek a polévek. Slámu z čočky a lze využít při výrobě krmných směsí pro hospodářská zvířata.

Ostatní: Pro strávníky, kteří mají problémy s nadýmáním, je vhodnější jíst čočku syrovou, ovšem naklíčenou.

Kvetení: červen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |