čočka jedlá

čočka  jedlá
Latinsky: Lens culinaris
Slovensky: šošovica jedlá
Čeleď: bobovité, Fabaceae
Typ: luštěnina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Čočka jedlá pochází z Přední Asie a patří mezi nejstarší kulturní plodiny. Lusk obsahuje jedno až dvě semena, která se tvarově podobají disku. Různé odrůdy se liší barvou (žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená, černá). a velikostí (čočka drobnozrnná má průměr semen do pěti milimetrů, velkozrnná od pěti milimetrů).

Výška: 0,4 m

Tvar: poléhavý, rozvětvený

List: sudozpeřený, chlupatý, opadavý, střídavý, čárkovitý

Barva listu: zelená

Květ: Květenství tvoří chudé, nejčastěji 2–3květé hrozny, vyrůstající z paždí listů; kalich má dlouhé štětinovitě tenké cípy, koruna je o něco kratší, bílá nebo světle modrá, fialově žilkovaná.

Barva květu: bílá, modrá/fialová

Plod: lusk

Nároky na půdu: propustná, písčitá, lehká, hlinitá

Nároky na půdu: pH: zásadité

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Z čočky se připravuje samostatné jídlo, vynikající je také jako příloha. Dá se přidat do salátů, pomazánek a polévek. Slámu z čočky a lze využít při výrobě krmných směsí pro hospodářská zvířata.

Ostatní: Pro strávníky, kteří mají problémy s nadýmáním, je vhodnější jíst čočku syrovou, ovšem naklíčenou.

Kvetení: červen až červenec

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |