Čočka  jedlá |  Foto:  © konstantin_m ,  CC BY-NC 4.0

Čočka jedlá | Foto: © konstantin_m, CC BY-NC 4.0

Čočka  jedlá |  Foto:  © konstantin_m ,  CC BY-NC 4.0

Čočka jedlá | Foto: © konstantin_m, CC BY-NC 4.0

Čočka  jedlá |  Foto:  © Γιώργος Παντάκης ,  CC BY-NC 4.0

Čočka jedlá | Foto: © Γιώργος Παντάκης, CC BY-NC 4.0

Čočka  jedlá |  Foto:  © Γιώργος Παντάκης ,  CC BY-NC 4.0

Čočka jedlá | Foto: © Γιώργος Παντάκης, CC BY-NC 4.0

Čočka  jedlá |  Foto:  © Γιώργος Παντάκης ,  CC BY-NC 4.0

Čočka jedlá | Foto: © Γιώργος Παντάκης, CC BY-NC 4.0

Čočka  jedlá |  Foto:  © יאיר אור ,  CC BY-NC-SA 4.0

Čočka jedlá | Foto: © יאיר אור, CC BY-NC-SA 4.0

Čočka  jedlá |  Foto:  © יאיר אור ,  CC BY-NC-SA 4.0

Čočka jedlá | Foto: © יאיר אור, CC BY-NC-SA 4.0

Čočka  jedlá |  Foto:  © Yael Orgad ,  CC BY-NC 4.0

Čočka jedlá | Foto: © Yael Orgad, CC BY-NC 4.0

Čočka  jedlá |  Foto:  © Γιώργος Παντάκης ,  CC BY-NC 4.0

Čočka jedlá | Foto: © Γιώργος Παντάκης, CC BY-NC 4.0

Čočka  jedlá |  Foto:  © יאיר אור ,  CC BY-NC-SA 4.0

Čočka jedlá | Foto: © יאיר אור, CC BY-NC-SA 4.0

Čočka  jedlá |  Foto:  © konstantin_m ,  CC BY-NC 4.0
Čočka  jedlá |  Foto:  © Γιώργος Παντάκης ,  CC BY-NC 4.0
Čočka  jedlá |  Foto:  © Γιώργος Παντάκης ,  CC BY-NC 4.0
Čočka  jedlá |  Foto:  © Γιώργος Παντάκης ,  CC BY-NC 4.0
10
Fotogalerie

Čočka jedlá

(latinsky: Lens culinaris, slovensky: šošovica jedlá)
Čeleď: bobovité (latinsky: Fabaceae)
Čočka jedlá pochází z Přední Asie a patří mezi nejstarší kulturní plodiny. Lusk obsahuje jedno až dvě semena, která se tvarově podobají disku. Různé odrůdy se liší barvou (žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená, černá). a velikostí (čočka drobnozrnná má průměr semen do pěti milimetrů, velkozrnná od pěti milimetrů).

Nejdůležitější vlastnosti

Kvetení (červen až červenec)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
bílámodrá
fialová
Výška
0,4 m
Nároky na půdu
propustná, písčitá, lehká, hlinitá, pH - zásadité
Tvar:
poléhavý, rozvětvený
List
sudozpeřený, chlupatý, opadavý, střídavý, čárkovitý
Atraktivita
plod, sklizeň

Použití

Z čočky se připravuje samostatné jídlo, vynikající je také jako příloha. Dá se přidat do salátů, pomazánek a polévek. Slámu z čočky a lze využít při výrobě krmných směsí pro hospodářská zvířata.

Ostatní vlastnosti

Pro strávníky, kteří mají problémy s nadýmáním, je vhodnější jíst čočku syrovou, ovšem naklíčenou.

Barva listu: zelená

Květ: Květenství tvoří chudé, nejčastěji 2–3květé hrozny, vyrůstající z paždí listů; kalich má dlouhé štětinovitě tenké cípy, koruna je o něco kratší, bílá nebo světle modrá, fialově žilkovaná.

Plod: lusk

Další luštěniny

Články odjinud